Ob mednarodnem dnevu babic in babičarjev se je ekipa Prvega odpravila na obisk v Splošno bolnišnico Jesenice, v kateri se je v lanskem letu rodilo več kot 800 novorojenčkov. Podrobneje bomo spoznali delo babic in babičarjev, ki nam bodo zaupali, kako porodnice najraje rojevajo, kdo je lahko prisoten pri porodu in kako je s fotografiranjem novorojenca. Izvedeli bomo tudi, kaj pomeni naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, kako novopečene mame navežejo stik s svojim otrokom ter kakšna darila vse jim nosijo svojci.

Ob mednarodnem dnevu babic in babičarjev, ki ga obeležujemo 5. maja, je ekipa Prvega obiskala Ginekološko-porodniški oddelek Splošne bolnišnice Jesenice, v kateri se je lani rodilo več kot 800 novorojenčkov. Danes od polnoči so se rodili trije otroci, natančneje dve deklici in en deček, sta nam povedali babici Katja Zupan in Barbara Sfiligoj. Kot pravita, si v jeseniški porodnišnici prizadevajo porod približati nosečnicam, zato so odpravili rutinske postopke, leta 2014 prenovili vse tri porodne sobe, ki tako zdaj omogočajo rojevanje v zasebnosti, ženske pa lahko rodijo v položaju, ki jim najbolj ustreza: “Rojevajo na boku, porodni pručki, kleče, nekatere pa tudi še na hrbtu.” Babice so tiste, ki vodijo porod, ena njihovih pomembnejši vlog je, da so čustvena opora porodnici: “Zelo pomembno je, da si porodnica in babnica zaupata, potrebno je veliko empatije, znati moramo najti prave motivacijske besede za trenutke, ko porodnica misli, da ne zmore več,” razlaga Katja Zupan.

Vsak porod nadzirajo zdravniki porodničarji, ki nosečnico ob prihodu v bolnišnico pregledajo, se odločijo, kdaj bo odpeljana v porodno sobo, kako bo porod potekal, v sam porod pa se načeloma vključijo le ob zapletih. “Takrat je potrebno porodnico pregledati, se odločiti, kako ukrepati. Odločiti se je potrebno hitro, porodnici pa tudi na hitro povedati, kaj točno se dogaja z otrokom,” pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva Mateja Škreblin, ki dodaja: “Če do zapleta pride pri otroku, je problem najpogosteje padec srčnega utripa. Če se stanje hitro ne izboljša, se odločimo za zaključek poroda – ali vakuumski porod ali carski rez.” Kljub temu, da je prisostvovala že pri mnogih porodih, Škreblinova pravi, da ga še vedno dojema kot nekaj najlepšega: “Še vedno me spreleti srh, ko zaslišim prvi jok novorojenčka.”

V Splošni bolnišnici Jesenice se dnevno povprečno rodita dva otroka, parterji so ob porodu lahko prisotni, mame pa ob odhodu iz porodne sobe v dar dobijo tudi fotografijo novorojenčka. Na porodniškem oddelku so ob našem obisku skrbeli za 13 novorojenčkov. “Mame z otroki na oddelku ostanejo vsaj 48 ur po porodu, medicinske sestre in babice jih na oddelku v tem času učimo dojiti, negovati novorojenčka. Vse to zato, da znajo potem, ko pridejo domov, tudi same skrbeti zanj. Najbolj pa nove mame, sploh tiste, ki rodijo prvič, skrbi, ali bodo znale dojiti, sprašujejo se, če imajo premalo mleka, ne vedo, ali bodo zmogle potolažiti novorojenčka,” pravi babica Barbara Sfiligoj.

V terenskem studiu Prvega se nam je pridružila tudi otročnica Neža Ajdišek, ki je v nedeljo mama postala že četrtič. Kot pravi, je bil porod hčere Karoline Marije prav tako poseben, kot porod starejših treh otrok. “Vse štiri porode bom ohranila v lepem spominu. Mislim, da sta vsaka nosečnost in porod neponovljiva, zato je zelo pomembno, da se mame v tem obdobju počutimo sprejete, varne, da imamo občutek, da smo v dobrih rokah.”

Da bi mamam in novorojencem poleg lepih porodov omogočili tudi lepo bivanje, v jeseniški porodnišnici načrtujejo prenovo prostorov porodniškega oddelka, prostorov za posebno nego novorojenčkov, sanitarij za otročnice in prostorov za sobivanje družine po porodu, želijo si tudi modernejšo opremo na primer grelno telo za novorojenčke, telemetrično napravo za beleženje plodovih utripov in popadkov, monitor za nadzor vitalnih funkcij, preiskovalno stropno luč. Sredstva zbirajo na sledečem tekočem računu: Splošna bolnišnica Jesenice, Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice: TRR SI56 0110 0603 0277 215, sklic 730 000-27, račun je odprt pri Banki Slovenije, namen: Obnova porodnišnice SBJ.

Andreja Gradišar, Nataša Rašl