Poslanke in poslanci že več ur razpravljajo o predlogu SDS za razrešitev predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ker je ustavil šest referendumskih pobud Sindikata delavcev migrantov Slovenije. Milan Brglez je svojo odločitev takrat utemeljil z besedami, da je hotel preprečiti zlorabo pravice do referenduma. Njegovo odločitev je ustavna pravna stroka podprla, politiko pa je zelo razburil. In podobna je razprava tudi danes v parlamentu, kjer dogajanje že od desete ure zjutraj spremlja Tomaž Celestina. Pogovor, ki je bil objavljen v dnevnem programu Prvega, lahko poslušate v zgornjem predvajalniku.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki se s poslanci SDS že tako pogosto zapleta v besedne dvoboje, se je za današnjo sejo – če lahko tako rečemo – še posebej nabrusil, poslanci SDS pa mu seveda ne ostajajo dolžni. In če sam vztraja, da je sprejel politično in dobro pretehtano odločitev, s katero je preprečil nadaljevanje zlorabe pravice do referenduma, poslanci SDS vztrajajo, da je zlorabil svoja pooblastila, kršil ustavo in ravnal samovoljno.

Predlog SDS za Brglezovo razrešitev bi moral dobiti vsaj 46 glasov podpore, teh glasov pa skoraj zagotovo ne bo. Koalicija namreč predsednika državnega zbora podpira, Nova Slovenija se bo vzdržala, predloga za razrešitev pa ne bodo podprli niti v Združeni levici. Milan Brglez bo torej tudi po tajnem glasovanju – to lahko rečemo – ostal predsednik državnega zbora.

 

Državni zbor danes dobil novega podpredsednika

Po tem, ko se je zaradi spornega nakupa jopic iz flisa s tega položaja poslovila Bojan Muršič, je danes na tajnem glasovanju potrebnih 46 glasov zbral poslanec SD Matjaž Nemec. Je bilo pa tudi danes slišati nekaj kritik, tako iz koalicije kot iz opozicije, da poslanke in poslanci obžalujejo dejstvo, da svojega podpredsednika ali podpredsednice v tem mandatu niso predlagali v največji opozicijski stranki SDS.

Tomaž Celestina