Peršak, ki na kulturnem in političnem področju uspešno deluje že več desetletij, je tako postal 14. kulturni minister. Potem kot je zaradi neizpolnjevanja vladnih sklepov na sredini mandata morala odstopiti ministrica Julijana Bizjak Mlakar, je Peršak mesto kulturnega ministra prevzel kot državni sekretar na ministrstvu za kulturo.

Peršak bo bogate izkušnje, ki jih je pridobil na dosedanji poti kot režiser, pisatelj, poslanec, župan, tudi predsednik Pena in pisateljskega društva, več kot potreboval. Kot je povedal premier Miro Cerar, od novega ministra namreč pričakuje, da bo pospešil dolgo pričakovane sistemske spremembe, je za oddajo Danes do trinajstih poročal Urban Tarman.

V predstavitvi stališč in razpravi je opozicija izrazila pomisleke, ali bo Peršak zmogel voljo za omenjene spremembe, na katere že več let opozarjajo kulturniki. Med najbolj potrebne spremembe po oceni poslancev sodi prenova kulturnopolitičnega modela, izboljšanje položaja samozaposlenih in nevladnih organizacij, prenova medijske zakonodaje in še kaj. Dela bo Peršak imel brez dvoma veliko. Časa pa manj, saj se mu bo mandat iztekel jeseni leta 2018.

Zagristi bo moral tudi v ključni problem zmanjševanja proračuna za kulturo, ki vztrajno pada že od leta 2009. Uspešnost njegovega mandata zato ne bomo merili le po sposobnosti dialoga, temveč tudi po tem, ali bo kulturi pri finančnem ministru Dušanu Mramorju uspel izpogajati večji delež proračunske pogače.

Prvi