Pogovarjali smo se z ginekologinjo Petro Bavčar iz Postojne in z očetom rojevanja v vodi francoskim porodničarjem Michelom Odentom.

Kako do lepe porodne izkušnje? Pa naj bo to porod brez strahu, z razumevajočo babico, s čim manj bolečinami, doma ali v porodnišnici. Morda pa si želite roditi v vodi? Porod v vodi naj bi bil ugoden tako za žensko kot otroka. Ginekologinja in porodničarka Petra Bavčar iz Porodnišnice v Postojni pravi, da topla voda v porodnem bazenu sprošča, blaži popadke, poveča prožnost tkiva porodne poti ter lajša bolečine v križu.

Predstavljajte si žensko, ki rojeva, in nima časa, da bi šla iz porodnega bazena ali pa sploh noče iz njega, ker ji je v njem tako zelo udobno. Takrat moramo biti pripravljeni na to, da se otrok lahko rodi tudi v vodi. Novorojenček je na to prilagojen. – dr. Michel Odent

Pionirsko delo dr. Michela Odenta

Za utemeljitelja rojevanja v vodi velja svetovno znani francoski porodničar Michel Odent, ki že več kot petdeset let postavlja standarde na področju poroda in rojevanja. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je preučeval, kako bi lahko pomagal ženskam, ki imajo med porodom hude bolečine v križu. Ker se je želel izogniti farmakološkim pristopom, se je vprašal, ali je porodno bolečino mogoče omiliti tako, da del poroda poteka v vodi. Svoje ugotovitve je objavil v ugledni znanstveni reviji Lancet. »V članku sem opisal, kako se lahko v določenih primerih s pomočjo porodnega bazena izognemo uporabi zdravil med porodom. Na podlagi lastnih izkušenj pa sem tudi opozoril, da se v bolnišnicah, kjer imajo porodni bazen, občasno zgodi, da se otrok v vodi tudi dejansko rodi. Zdelo se mi je pomembno, da se to ve in da ni razloga za preplah. Zanimivo je, da so skupine, ki se zavzemajo za naravni porod, v mojem članku videle le to … kar so povezale s porodom v vodi.«

Dr. Odent pravi, da sam izraza »naravni porod« ni nikoli uporabljal: »Ljudje naravni porod velikokrat povezujejo s porodom v vodi. Sam tega izraza – naravni porod – nisem nikoli uporabil. Osebno tudi menim, da ljudje nismo ustvarjeni za rojevanje v vodi. Pomislite na morske sesalce – kot so na primer tjulnji. V primerjavi s človekom so veliko bolj vodna bitja, vendar svoje mladiče skotijo na kopnem.« Zdravnik opozarja, da se je bolj kot promociji naravnega poroda treba posvetiti procesom, ki med rojevanjem potekajo v ženskem telesu, in porodnemu procesu samemu.

Topla voda v porodnem bazenu blaži popadke, lajša porodno bolečino in poveča prožnost tkiva. Ugodno pa vpliva tudi na novorojenčka. Zanj naj bi bil porod v vodi manj stresen od poroda na porodni mizi.

Izkušnje iz postojnske porodnišnice

V postojnski porodnišnici babice poskrbijo za ustrezne pogoje za rojevanje v vodi. Voda v porodni kadi mora biti segreta na telesno temperaturo – torej na približno 37, 38 stopinj Celzija.

In kdaj lahko ženska rodi v vodi? Kateri pogoji naj bi bili izpolnjeni? Prvi je, da nosečnost poteka brez zapletov. Da se je porod začel spontano s popadki ali razpokom in da je plodovnica čista. Porod mora tudi pravilno napredovati. Otroku pa se mora med porodom v vodi dobro goditi, ne sme biti ogrožen. Zdravnica Petra Bavčar izpostavlja, da je postopek sprejema v bolnišnico porodnice, ki si želi roditi v vodi, enak kot za druge nosečnice. Svetuje pa, da bodoča starša pred porodom obiskujeta šolo za starše in se seznanita s potekom poroda v vodi.

Iztok Konc