Nemški zunanji minister z današnjimi pogovori o vzpostavitvi miru na vzhodu Ukrajine, da bi lahko izpeljali volitve, ni zelo zadovoljen. Pogovorov so se poleg njega udeležili še ukrajinski, ruski in francoski zunanji minister. Steinmeier je po srečanju povedal, da so se sicer dogovorili, da bosta obe strani – ruska in ukrajinska – razmere umirjali, a je hkrati priznal, da pri številnih odprtih vprašanjih niso prišli skupaj, iz Berlina poroča naša dopisnica Polona Fijavž.

»Ko smo se zunanji ministri nazadnje sestali v Parizu, je bilo vreme slabo in takšno je bilo tudi vzdušje«, je upanje v konkretnejše dogovore tokrat polagal nemški zunanji minister. Konflikt na vzhodu Ukrajine se namreč znova stopnjuje, aprila je bilo ubitih 20 ukrajinskih vojakov. Vreme v Berlinu danes je sončno in toplo, pravzaprav idealno, vzdušje na srečanju pa po besedah nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja tokrat ni bilo vremenu primerno.

Vzdušje je bilo boljše kot v Parizu pred dvema mesecema, ampak tudi danes je bilanca srečanja mešana. Pri varnostnih vprašanjih smo naredili določene korake naprej, uspelo se nam je dogovoriti o treh konkretnih ukrepih. Dogovorili smo se o izmenjavi podatkov, ter o zelo pomembni stvari, ki je prispevala k eskalaciji nasilja v zadnjih tednih – da se obe strani izogneta vojaškim vajam ob mejnih linijah.

Hkrati Steinmeier priznava, da bi že, če bi se držali miru, bil storjen velik korak naprej. Najtežje bo pripraviti lokalne volitve na vzhodu Ukrajine. Četverica je o tem konkretneje govorila prvič. Ugotovili so, da so predstave o tem, kako jih izpeljati in kdo sploh lahko voli med ukrajinsko in rusko stranjo, precej daleč vsaksebi. Že dvanajsti pogovori v tej obliki tako dajejo upanje, da do večjih konfliktov ne bo prišlo, a ne veliko več od tega. »Vem, da varnost in mir na vzhodu Ukrajine nista vse, a brez tega ni ničesar drugega, zato sem z današnjimi pogovori tudi zadovoljen«, pa je tiskovno konferenco zaključil nemški zunanji minister Steinmeier.

Prvi