Vladni obisk Ljubljane

Vlada se danes mudi na obisku v Ljubljani oziroma Ljubljanski urbani regiji. To je prvi tak obisk od sprejetja zakona o glavnem mestu. Ob tej priložnosti bosta obe strani podpisali tudi dogovor o sodelovanju.

Gre za prvi tovrstni obisk od sprejetja zakona leta 2004. V njem so takrat zapisali, da imata obe strani, torej vlada in glavno mesto, pravico pozivati druga drugo k sodelovanju pri pripravi prostorskih aktov, ko menita, da je takšno sodelovanje potrebno.

Predstavniki vlade in lokalnih skupnosti se bodo danes in jutri podrobneje seznanili z reševanjem prometnih zamaškov na Škofljici, Brezovici ali z traso ceste mimo Trzina, ki bo zbližala Gorenjsko in Štajersko, pa s protipoplavnimi ukrepi, ki jih Ljubljana ne more učinkovito izvesti brez pomoči države. Predsednik vlade Miro Cerar in župan Zoran Janković sta včeraj popoldne podpisala dogovor, oziroma pismo o nameri, ki je za obe strani zavezujoč dokument. Prispevek, ki ga je pred podpisom pripravil Marjan Vešligaj, lahko poslušate v zgornjem predvajalniku.

V prispevku Radijskega dnevnika pa je bilo znano tudi več o vsebini podpisanega dogovora.

Vlada se po včerajšnjem obisku v Ljubljani danes mudi na obisku v osrednjeslovenski regiji, kjer se je med drugim seznanila z največjimi težavami. Gre za urbano regijo, kjer se število prebivalcev hitro povečuje – tako zaradi priseljevanja kot tudi naravnega prirastka. Infrastruktura v teh občinah pa je po večini še vedno vaška in ne zadostuje zdajšnjim potrebam.

Ministrica za zdravje v Zdravstvenem domu Ljubljana

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v okviru vladnega obiska v osrednjeslovenski regiji danes obiskala Zdravstveni dom Ljubljana. Tam so jo med drugim seznanili z odprtimi vprašanji, problemi in nalogami, ob tej priložnosti pa podpisali tudi pismo o načrtih glede prenosa izvajanja nujne medicinske pomoči z Zdravstvenega doma Ljubljana na Klinični center. Gre za formalnost, ki je določena v skladu z zakonodajo o nujni medicinski pomoči. V okviru tega dogovora bo po končani gradnji ljubljanske urgence z zdravstvenega doma Ljubljana na Klinični center prešlo dva milijona in pol letnega prihodka in 51 zaposlenih, približno polovico zdravnikov in polovico sester. In kdaj bo to? Prispevek je pripravila Snežana Ilijaš.

Predsednik vlade Miro Cerar je v okviru regijskega obiska vlade v osrednjeslovenski regiji obiskal tudi mladinski tehnološko-raziskovalni center Zavod 404, kjer je preizkusil njihov 3-kolesnik, izjav za medije pa tokrat ni podal.

Kako zgleda Cerar na 3-kolesniku? Takole: #brumbrum pic.twitter.com/BWpnW14XBo

— Tina Lamovsek (@TinaLamovsek) May 10, 2016

Dogajanja z drugih področij boste izvedeli v nadaljevanju današnjega dne in v naših informativnih oddajah.

Prvi