Komentar Aleksandra Čobca ob potrditvi Toneta Peršaka za kandidata za kulturnega ministra.

Izvršni odbor DeSUS je soglasno podprl kandidaturo Toneta Peršaka za kulturnega ministra. Ta ima na videz reference, da postane eden izmed boljših ministrov za kulturo. Zdi se, da je Peršak deloval tako rekoč povsod. Je pisatelj, publicist, kritik in gledališki režiser. Bil je predsednik Društva slovenskih pisateljev in predsednik Slovenskega centra Pen. Ima veliko kilometrine v politiki. Bil je poslanec prvega sklica državnega zbora, župan Občine Trzin, član državnega sveta in v obdobju Bizjak Mlakarjeve državni sekretar na ministrstvu za kulturo. V civilni družbi je bil aktiven od obdobja osamosvajanja države do protestov ob ukinitvi ministrstva za kulturo.

Vse te izkušnje bo prav gotovo potreboval, saj so izzivi v kulturi veliki in nujni, vanje bo verjetno na nek način moral zagristi, pa čeprav ne napoveduje korenitih sprememb. Kultura ima najnižji proračun v času samostojne Slovenije, potrebo po reformah pa je Miro Cerar izpostavljal ob razreševanju Julijane Bizjak Mlakar, razmere je takrat ocenjeval za akutne. In kaj lahko stori Tone Peršak v dveh letih, kolikor mu bo ostalo do konca mandata. Rudi Šeligo, ki je bil po mnenju mnogih najboljši minister za kulturo, je v Bajukovi vladi ministroval le pol leta. Včasih se zdi, da tisti politiki, ki vladajo kratek čas, naredijo največ.

Peršak ima potencial. Vprašanje je le, kakšne so možnosti ministra za kulturo v vladi. Čeprav Cerar zatrjuje, da je kultura za vlado izjemno pomembna, mu nasprotujejo proračunske postavke. Običajno je Peršak na različnih položajih na zunaj deloval kot človek, ki ne povzroča večjih pretresov. Ali bo to njegova prednost in bo izkoristil vse svoje reference, bo v veliki meri odvisno od njegovih pogajalskih sposobnosti v vladi, še posebej odločilna bo beseda finančnega ministra. Gotovo pa je zaenkrat njegova prednost, da ga bo javnost bolje sprejela kot prejšnjo ministrico Julijano Bizjak Mlakar.

Aleksander Čobec