IVAN ŠAŠELJ je bil leta 1883 v Ljubljani posvečen v duhovnika, pozneje pa je postal župni upravitelj na Otočcu in župnik v Adlešičih. Raziskoval je cerkveno in krajevno zgodovino ter predvsem v Beli krajini zapisoval ljudsko izročilo (pregovore), za Deželni muzej v Ljubljani pa je zbiral ljudska oblačila, vezenine in druge predmete. Ivan Šašelj se je rodil na današnji dan leta 1859 v Mokronogu.
—–
Gledališka igralka VIKA PODGORSKA, s pravim imenom Hedvika Čuš, se je rodila na današnji dan leta 1898 v Mačah v Rožu na Koroškem. Otroštvo in mladostna leta je preživela v vasi Sedlo v Breginjskem kotu in v Gorici, po svetovni vojni pa se je naselila v Mariboru. Bila je uradnica na okrajnem glavarstvu, hkrati pa je obiskovala dramsko šolo svojega poznejšega soproga, režiserja Hinka Nučiča, ko je ta ustanovil novo slovensko gledališče na severni meji.
Dve leti je igrala v mariborskem Narodnem gledališču, nato pa je z možem odšla v Zagreb in se kmalu uveljavila kot prva tragedinja Hrvaškega narodnega gledališča. V njem je igrala do leta 1958. Vika Podgorska je v Sloveniji, tako kot Hinko Nučič, gostovala le priložnostno, čeprav so nekateri kritiki in tudi režiserji zahtevali njuno vrnitev na slovenske odre. Za svoje delo je prejela visoka priznanja, med drugim Nazorjevo nagrado za življenjsko delo, Sterijevo nagrado in nagrado AVNOJ.
—–
V opuščeni gramoznici blizu pokopališča Žale v Ljubljani je italijanski okupator v letih 1942 in 43 streljal obsojence in talce. Prvega obsojenca italijanskega vojaškega sodišča v Ljubljani so ustrelili v začetku meseca februarja 1942, vseh skupaj pa je bilo v Gramozni jami usmrčenih 49 obsojencev. Na današnji dan leta 1942 so ustrelili prva dva talca; potem so jih streljali še enajstkrat, zadnje januarja leta 1943. Med 75-imi ubitimi talci so bili tudi slikar Hinko Smrekar, član glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet Dušan Podgornik ter politični delavec Tone Tomščič. Gramozna jama v Ljubljani je zdaj zaščitena kot zgodovinski spomenik.

Pavle Jakopič