Včeraj se je končala letna mednarodna konferenca Evropske banke za obnovo in razvoj v Londonu. Na njej je med drugim sodelovala tudi slovenska ekipa s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem na čelu. Na njej je bilo govora tudi o tem, kakšne investicije bo EBRD v Sloveniji podpirala v naslednjih letih, govorili pa so tudi o privatizaciji Nove ljubljanske banke.

Ta naj bi bila prodana prek borze, oziroma po delih, SDH pa pričakuje, da bo med interesenti za našo največjo banko tudi EBRD. Kot je v ekskluzivnem pogovoru za Radio Slovenija povedal finančni minister Dušan Mramor, bi ta utegnila kupiti pet do deset odstotni delež. Minister pa je v pogovoru z Urško jereb Brankovič spregovoril tudi o nekaterih drugih naložbah.

Dušan Mramor je na vprašanje, ali vnovičen vstop EBRD v Slovenijo na nek način pomeni nazadovanje za našo državo odgovoril, da temu nikakor ni tako. Pred leti je EBRD res sodelovala večinoma pri pomoči tranzicijskim gospodarstvom, tudi slovenskemu, pri prehodu v tržna, vendar se je v času po krizi njihova vloga spet okrepila. Našo državo je namreč kriza še posebej prizadela, zato je vnovično sodelovanje z BRD za nas več kot dobrodošlo. Izjavo finančnega ministra Mramorja lahko poslušate v zgornjem prispevku, ki je bil objavljen v včerajšnjem Radijskem dnevniku.

Sicer pa se je z nekaj več podrobnostmi o prihodnjih naložbah EBRD v Sloveniji Urška Jereb Brankovič oglasila tudi v dnevni program Prvega.

Finančni minister Dušan Mramor ocenjuje, da je scenarij odprodaje NLB na način Prve javne prodaje, kot ga je včeraj napovedal SDH, ustrezen. Na ta način bi lahko pri privatizaciji sodelovale pomembne finančne institucije, kot je EBRD, hkrati pa ne bi bilo treba spreminjati strategije upravljanja državnega premoženja v Državnem zboru, kar bi bil vsekakor trd oreh.

Urška Jereb