V Topolšici so se sinoči s tradicionalno slovesnostjo spomnili 71-letnice zmage nad fašizmom in konca druge svetovne vojne. 9.maja leta 1945 je namreč nemški general Aleksander Loehr prav v tem kraju podpisal brezpogojno kapitulacijo nemške armadne skupine za Jugovzhodno Evropo. Slavnostna govornica, obrambna ministrica Andreja Katič, je poudarila, da je Topolšica zaradi tega dogodka zgodovinski kraj, pomemben tudi v luči današnjega Dneva Evrope.

Minuto čez polnoč 9. maja 1945 je bilo v Evropi uradno konec 2. svetovne vojne. Najhujša morija v zgodovini človeštva se je začela 1. septembra 1939 z nemškim napadom na Poljsko. Vojna se je nato širila po Evropi in kljub začetnim pomislekom je vase kmalu potegnila tudi Francijo in Anglijo. Nemčija je leta 1940 napadla Norveško in Dansko, maja pa Francijo, Belgijo, Luksemburg in Nizozemsko. Aprila 1941 je nemška vojska napadla Kraljevino Jugoslavijo in Grčijo.

Osvobajanje Evrope se je sicer začelo z izkrcanjem zaveznikov na Dan D junija 1944. Posledično se je do leta 1945 nemška vojska umaknila z vseh bojišč, hkrati pa se je vedno bolj začel ožiti obroč okoli Nemčije, do bitke za Berlin je nato prišlo aprila 1945.

V Topolšici so se sinoči s tradicionalno slovesnostjo spomnili 71-letnice zmage nad fašizmom in konca druge svetovne vojne. 9.maja leta 1945 je namreč nemški general Aleksander Loehr prav v tem kraju podpisal brezpogojno kapitulacijo nemške armadne skupine za Jugovzhodno Evropo. Slavnostna govornica, obrambna ministrica Andreja Katič, je poudarila, da je Topolšica zaradi tega dogodka zgodovinski kraj, pomemben tudi v luči današnjega Dneva Evrope. Več pa v prispevku Mirana Korošca, ki ga lahko poslušate v zgornjem predvajalniku.

Prva slovenska osvobojena pokrajina je bila Prekmurje. V prvih dneh aprila so ga skupaj s partizani osvobodili vojaki Rdeče armade, poleti še istega leta pa so jim sredi Murske Sobote postavili spomenik zmage. Nanj so danes položili vence predstavniki Ruske federacije, Združenj borcev Slovenije in murskosoboške občine, že včeraj pa predstavniki Ukrajine, Gruzije in Azarbejdžana. Iz Prekmurja je poročala Lidija Kosi.

Dan zmage zaznamovali tudi s parado v Moskvi

V Moskvi so z mogočno vojaško parado na Rdečem trgu počastili dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Sodelovalo je več kot 10 tisoč vojakov, prvič pa tudi vojakinje. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo velika domovinska vojna, kot drugo svetovno vojno imenujejo v Rusiji, za vedno sveto dejanje, in dodal, da je sovjetski narod prinesel svobodo drugim. Poroča naša dopisnica Vlasta Jeseničnik.

Prvi