Dan zmage nad fašizmom in nazicmom je tudi praznik mesta Ljubljana. Na ta dan je že vrsto let na Ljubljanskem gradu slavnostna seja, na kateri podelijo nazive častne meščanka, častni meščan ter priznanja in plakete glavnega mesta. Slovesnost je že vrsto let tudi predmet ideoloških razhajanj med levo in desno usmerjenimi svetniki in tako je bilo tudi letos. Marjan Vešligaj

Dan zmage nad fašizmom in nacizmom je tudi praznik mesta Ljubljana. Na ta dan je že vrsto let na Ljubljanskem gradu slavnostna seja, na kateri podelijo nazive častne meščanka, častni meščan ter priznanja in plakete glavnega mesta. Slovesnost je že vrsto let tudi predmet ideoloških razhajanj med levo in desno usmerjenimi svetniki in tako je bilo tudi letos.

Letošnja častna meščana Ljubljane sta ilustratorka Jelka Reichman in pesnik Ciril Zlobec. A tako kot minula leta tudi tokrat ni šlo povsem brez ideoloških razhajanj.

Župan Zoran Janković je velik del govora namenil zmagi nad nacifašizmom in ponovil, da v Ljubljani ne bo spomenikov domobrancev. Kot primer sprave je navedel odnos do migrantov pa gradnjo džamije in dejstvo, da ima LGBT skupnost prostore v mestni hiši.

Poleg naziva častna meščanka in častni meščan, so podelili tudi priznanja in plakete glavnega mesta in tudi tu ni šlo brez razlik, saj nekateri nasprotujejo podelitvi plakete društvu slovensko – ruskega prijateljstva, nekateri zaradi članstva nekdanjih politikov v njem, drugi, ker se društvo ni opredelilo do razmer v Ukrajini. Prispevek, ki ga lahko poslušate v zgornjem predvajalniku, je pripravil Marjan Vešligaj.

Prvi