Za koliko se bodo skrajšale čakalne dobe v zdravstvu po opravljenih dodatnih operacijah, za katere bo vlada namenila približno 8 milijonov evrov, še enkrat toliko pa za prve preglede pri specialistih, ni znano. Ministrstvo za zdravje pričakuje, da bodo kratkoročni učinki vidni najpozneje konec leta. Hkrati pa zavračajo očitke, da so tudi tokrat finančne potrebe bolnišnic prevladovale nad potrebami bolnikov, poroča Snežana Ilijaš

Čakajočih bolnikov na različne posege oziroma specialistične preglede je že 220 tisoč, 10 odstotkov več kot lani, 33 tisoč jih čaka že dlje od uradno dopustih rokov. Peščica med njimi bo zaradi dodatnih sredstev zdaj vendarle nekoliko prej na vrsti. Kar za tretjino več kot lani bo tako koronografij torej slikanja srčnih žil, vsi z napotnico hitro bodo hitreje na vrsti za operacijo hrbtenice oziroma rame, za četrtino več kot lani bo artoplastik kolena in 400 dodatnih operacij dimeljske kile. Ministrica Milojka Kolar obljublja, da bodo skušali z aneksi reševati čakalne dobe tudi na drugih področjih.

V oči bodejo zlasti operacije krčnih žil, kjer so povprečne čakalne vrste najdaljše, kar 518 dni, letos pa se v primerjavi z lani sredstva celo zmanjšujejo.  Po mnenju zavoda za zdravstveno zavarovanje bi dodatna sredstva za čakalne dobe lahko dobili tudi namesto zvišanja cen zdravstvenih storitev, za kar bo šlo slabih 32 milijonov evrov, a ministrica meni, da je to nujno.

Večina javnih zavodov nima dodatnih kadrovskih kapacitet, zato bodo te operacije opravili popoldne in ob vikendih, ministrstvo pa za dani denar zahteva rezultate:

Del posegov bodo opravili tudi koncesionarji, in sicer 29 odstotkov.

Snežana Ilijaš