Egiptovsko letalo s 66imi ljudmi na krovu, ki je včeraj v zgodnjih jutranjih urah leta iz Pariza v Kairo izginilo z radarjev, je strmoglavilo v Sredozemsko morje. Potem, ko so egiptovske oblasti ugotovile, da razbitini, ki ju je včeraj našla grška mornarica, nista del strmoglavljenega letala EgyptAir, je namreč danes egiptovska vojska sporočila, da je našla več delov letala.

Egiptovsko letalo s 66imi ljudmi na krovu, ki je včeraj v zgodnjih jutranjih urah leta iz Pariza v Kairo izginilo z radarjev, je strmoglavilo v Sredozemsko morje. Potem, ko so egiptovske oblasti ugotovile, da razbitini, ki ju je včeraj našla grška mornarica, nista del strmoglavljenega letala EgyptAir, je namreč danes egiptovska vojska sporočila, da je našla več delov letala, v prispevku poroča Rajka Pevanje.

Egiptovska mornarica zdaj na območju približno 290 kilometrov severno od Aleksandrije, kjer je med drugim našla več osebnih predmetov potnikov in razbitine letala, išče črno skrinjico, ki bi lahko razkrila vzroke za včerajšnji tragični dogodek. Kot je sporočila, so predmeti, ki so jih našli, nedvomno z pogrešanega letala. Egiptovskim ter grškim pomorskim in zračnim silam, ki na širšem območju, kjer so grški kontrolorji leta izgubili stik z letalom, iščejo razbitine letala, so se danes pridružili še trije francoski preiskovalci in tehnični strokovnjak iz Airbusa.

Egiptovske in francoske oblasti za zdaj puščajo vse možnosti za strmoglavljenje letala odprte, tako možnost človeške ali tehnične napake in terorizma. Odgovornost za strmoglavljanje letala sicer doslej ni prevzela nobena skupina. Strokovnjaki iz več ameriških agencij pa so sporočili, da ob pregledu satelitskih slik niso opazili znakov za morebitno eksplozijo na letalu. Egiptovski minister za civilno letalstvo Šerif Fathy je poudaril:

Osredotočimo se na tisto, kar je pomembno in na pravilen način ugotovimo, kaj je povzročilo strmoglavljenje letala. Morate nam najprej omogočiti, da opravimo svoje delo. Pred tem se nočemo nagibati k nobenemu vzroku, ne terorizmu, ne tehničnim napakam.

Kot je še povedal egiptovski minister, nihče od potnikov ali posadke na letalu ni bil na seznamu katere koli teroristične organizacije, niti niso imeli kriminalne preteklosti.

 

Terorizem verjetnejši kot tehnična okvara

Grški obrambni minister Kamenos je sporočil, da so v morju odkrili dele človeškega telesa, prtljage in dva sedeža. V preiskavi o strmoglavljenju, ki jo sicer vodi Egipt, sodelujejo tudi tuji strokovnjaki, med njimi trije francoski preiskovalci in predstavnik družbe Airbus, za oddajo Dogodki in odmevi poroča Špela Novak.

Francoski zunanji minister Ayrault je danes izjavil, da za zdaj ni še prav nobenega podatka, na podlagi katerega bi lahko sklepali o vzroku strmoglavljenja.

 

 

Po mnenju uradnih predstavnikov Egipta je sicer več možnosti za to, da je vzrok teroristični napad, kot da bi šlo za mehansko okvaro. Za zdaj je znano le, da je letalo, tik preden so z njim izgubili stik, na višini 11.000 metrov nenadoma zavilo za 90 stopinj v levo in začelo hitro izgubljati višino. čez nekaj trenutkov je naredilo še obrat za cel krog v desn, med tem pa je izgubilo skoraj 7.000 metrov višine. Na višini približno 3.000 metrov pa je izgunilo z radarskih zaslonov.

Če bi šlo za terorizem, bi bilo v ospredju vprašanje varnostnih pomanjkljivosti na pariškem letališču Charles de Gaulle. Odvetnik nekaterih tamkajšnjih letaliških delavcev je za BBC povedal, da se je več članov tako imenovane Islamske države skušalo zaposliti na letališču in da je znano, da so med člani nekaterih sindikatov tudi podporniki radikalnih idej.

Slabi obeti za turistično sezono
Letalske nesreče in drugi dogodki povezani s terorizmom so že povzročili spremembe v turističnih tokovih. Kot ugotavljajo na turističnih agencijah, povpraševanja po turističnih aranžmajih v Egiptu menda ni, nekaj povpraševanja je po Tuniziji, krepi se tudi povpraševanje po Turčiji. Medtem naj bi bile že polne kapacitete ob Jadranskem morju, pravi hit pa so postale španske destinacije, poroča Simeona Rogelj.

Čartersko letalo, ki bi moralo sredi junija odleteti v Egipt, bo najverjetneje odpovedano. Odpovedujejo se tudi letala za grške otoke, ki so blizu turške obale, kot sta Hios in Lezbos. Povpraševanje za Tunizijo obstaja, a ljudje so previdni, zanima jih predvsem, kako je poskrbljeno za varnost. Kot pojasnjuje Miha Menegalija iz Oasis Toursa so standardi na letališčih na evropski ravni, pri organiziranju letov pa sledijo priporočilom ministrstva za zunanje zadeve. Za zdaj kaže, da bodo letalo, ki odleti junija, napolnili:

V kolikor bi smatrali, da bi to potovanje ogrožalo v minimalni varianti, bi let odpovedali.

V Tuniziji so sicer cene aranžmajev padle tudi za 40%. V agenciji Relax turizem opažajo, da so se turisti iz Egipta in Tunizije preusmerili na Rodos, Kreto in Jonske otoke. Dobro naj bi se prodajala tudi Turčija in severni Ciper, pravi Damjan Pev. Pravi hit pa je postala španska Costa brava:

Španci si manejo roke, ker imajo dober izplen v letošnji sezoni, zato dobivamo od hotelirjev ogromno stop bookinga.

Za 30% pa se je povečalo število prodanih aranžmajev na sosednjem Hrvaškem. Nekateri hoteli so že povsem polni, zato obstaja verjetnost, da marsikateri ljubitelj hrvaške morja letos ne bo mogel na počitnice.

Prvi