Vladno-policijski stavkovni sporazum, ki čaka na potrditev obeh strani, vsem policistom prinaša višje plače. Tako bi lahko najpreprosteje pojasnili njegovo vsebino, ki je plod skoraj pol leta pogajanj. Ko bo dogovorjeno v celoti veljalo, bo to pomenilo za 10,3 milijona dodatnih stroškov; že v prihodnjih dneh pa nemara tudi plaz zahtev drugih poklicev – češ, s stavko je vendarle moč iztržiti višje plače, je v oddaji Dogodki in odmevi poročala Nika Benedik.

Bistvo sporazuma pravi, da bodo najpozneje do konca junija 2018 vsa delovna mesta policistov iz petega prenesejo v šesti tarifni razred. In to seveda pomeni tudi višji plačni razred. Za vse. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

 

 

Koprivnikar še pojasni: primerjali smo policiste na terenu s tisimi v pisarnah; v mestu in na vasi. In takoj zatem: da je uvrstitev v višji plačni razred pač posledica zakona, ki po novem zahteva višjo izobrazbo policistov. Za pridobitev te bodo policisti imeli kar 5 let časa, a bodo hkrati – kot nekakšno bianco menico – že dobili višje plače. Ni to nenavadno? Minister odgovori takole:

 

 

 

To izobraževanje bo sicer prihranjeno vsem z več kot 15-imi leti delovne dobe, češ da izkušnje pretehtajo. Koprivnikar se strinja, da je to načelo senioritete, ki ga ne mara, prizna pa tudi, da je dogovor radodaren.

 

 

 

Izobraževanje na stroške države in višje plače… Sliši se kot humus za druge nezadovoljne. Gasilci za zdaj ne komentirajo, zdravniki, ki za svoje plače terjajo odpravo zgornje meje, tudi ne. V sindikatu ministrstva za obrambo, kjer dosežek policistov sicer pozdravljajo, pa opozarjajo na dvojna merila vlade. Marjan Lah.

 

 

In niso edini, ki pravijo, da smo morda na začetku konca enotnega plačnega sistema.

Nika Benedik