Preddiabetes poteka tiho.

Ko mislimo, da o sladkorju in sladkorni bolezni vemo že vse, nas doleti nova informacija. Ali ste že slišali za preddiabetes? Sladkor lahko dolga leta, tudi desetletje ali več, tiho uničuje naše telo. Povišane koncentracije sladkorja v krvi pa sploh ne opazimo; težav ne zaznajo niti običajne meritve glukoze na tešče. Preddiabetes pa razkrije meritev sladkorja po jedi in pa tudi tako imenovani oralni glukozni tolerančni test (OGTT), ki ga zlasti dobro poznajo diabetiki in nosečnice, pojasnjuje asist. dr. Aleš Skvarča s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Raven sladkorja v krvi se ves čas spreminja tudi pri zdravih ljudeh; vendar pa ne sme preseči nekaterih mejnih vrednosti.

Kadar je koncentracija sladkorja na tešče 7.0 milimolov na liter krvi ali višja, po obroku pa nad 11.0, lahko že postavimo diagnozo: sladkorna bolezen.

Normalne koncentracije sladkorja v krvi: na tešče med 4 in 6 ter do 7.7 po obroku oziroma izmerjene kadarkoli naključno.

O preddiabetesu govorimo, kadaj je vsebnost sladkorja na tešče med 6.1 in 6.9, po oralnem glukoznem tolerančnem testu pa po dveh urah med 7.8 in 11.0 mmol/l krvi.

Za postavitev diagnoze je potreben odvzem in pregled krvi v laboratoriju. Meritve z domačimi merilniki so le orientacijske narave.

Diabetolog Aleš Skvarča opozarja, da lahko sladkorna bolezen veliko let poteka brez kakršnihkoli znakov in simptomov. Če zgodaj prepoznamo sladkorno bolezen, lahko začnemo z ustreznim zdravljenjem in s spremembo življenjskega sloga. S tem se izognemo okvari živcev in žil ter preprečimo slepoto in druge zaplete sladkorne bolezni, kot so odpoved ledvic, amputacije prstov, srčni infarkt in možgansko kap.

Iztok Konc