Ne ogroža le otrok, marveč tudi odrasle!

Zanimanje javnosti za virus Zika ne pojenja. Epidemija se namreč še vedno širi. Zdaj, tako podatki Svetovne zdravstvene organizacije, o okužbi z Ziko poročajo že iz 62-ih držav. Zadnja, ki so jo dodali na seznam, je Vietnam. Vzroki za zadnjo eksplozijo okužb še niso znani. Najbolj prizadete pa ostajajo države Srednje in Južne Amerike ter tihomorski otoki. Virus Zika, ki je bližnji sorodnik našega virusa klopnega meningoencefailisa, vedno bolj kaže svoj pravi obraz.

Prof. dr. Tatjana Avšič Županc iz Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani pojasnjuje, da Zika napade celice človekovega živčnega sistema. Pri otrocih povzroča mikrocefalijo, pri odraslih pa meningitis in Guillain-Barréjev sindrom.

Guillain-Barréjev sindrom je redko obolenje, pri katerem človekov imunski sistem zaradi okužbe napade periferna živčna vlakna. Za motnjo je značilna oslabelost in ohromelost mišic rok ter nog, prizadeti ne čuti dotika in bolečine. O povečanju števila obolelih za Guillain-Barréjev sindromom v povezavi z Ziko za zdaj poročajo iz 13-ih držav.

Še vedno pa največ zanimanja sproža povezava med virusom Zika in mikrocefalijo – prirojeno napako, zaradi katere se rodijo otroci z manjšim obsegom glave, posledično z manjšimi možgani. Dr. Avšič Županc je vodila skupino slovenskih strokovnjakov, ki so prvi dokazali povezavo med Ziko in mikrocefalijo. Primer, ki so ga raziskali pa je pokazal še, da virus lahko preide iz matere na plod. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so v Braziliji v zadnjih 6 mesecih zabeležili že več kot 6.900 primerov otrok z mikrocefalijo. 1050 so jih že povezali z Ziko.

Virus Zika se med ljudmi širi s piki okuženih komarjev. O prenosu s spolnimi odnosi pa zdaj poročajo že iz šestih držav: iz Argentine, Čila, Francije, Italije, Nove Zelandije in Združenih držav.

Le približno 20 odstotkov ljudi po piku okuženega komarja razvije gripi podobne simptome, ki pa običajno hitro izzvenijo. Za okužbo z virusom Zika za zdaj ne poznamo ne zdravila in tudi ne cepiva. Osnovni nasvet popotnikom, ki se bodo med prvomajskimi prazniki odpravili v dežele, ki jih je Zika najbolj prizadela, je, naj se čim bolje zavarujejo proti pikom komarjev. Nosečnicam in ljudem z oslabljenim imunskim sistemom dr. Avšič Županc obisk teh dežel odsvetuje.

O virusu Zika smo že poročali:

Več o virusu Zika: http://radioprvi.rtvslo.si/2016/02/izbruh-virusa-zika-2/

Več o odkritju slovenskih strokovnjakov: http://radioprvi.rtvslo.si/2016/02/slovenski-strokovnjaki-dokazali-povezavo-med-virusom-zika-in-mikrocefalijo/

 

 

Iztok Konc