Z antihistaminiki nad znake in simptome senenega nahoda.

Vnete in srbeče oči, voden izcedek iz nosu, kihanje, utrujenost in glavobol. Antihistaminiki, s katerimi blažimo znake in simptome senenega nahoda, so med najbolj pogosto uporabljenimi zdravili. Že njihovo ime pove,  pojasnjuje asist. mag. Mihaela Zidarn s Klinike Golnik, da antihistaminiki zavirajo in preprečujejo delovanje histamina. Le ta povzroča glavnino težav ob alergiji na cvetni prah. Antihistaminiki delujejo tako, da se vežejo na iste receptorje v celicah kot histamin in ustavijo njegovo delovanje.

Antihistaminiki so učinkoviti ob senenem nahodu oziroma alergijskem rinitisu, pomagajo ob alergiji, ki jo povzročajo hišni ljubljenčki, plesni in pršice pa tudi ob kronični spontani koprivnici.

Po besedah alergologinje Mihaele Zidarn je dež v teh dneh spral ozračje in po tednih suhega vremena vsaj za nekaj dni olajšal življenje ljudem, ki so alergični na pelod breze in tudi na cvetni prah drugih dreves ter trav. Cvetijo že tudi gaber, hrast, mali jesen, divji kostanj in platane. V zraku je cvetni prah trpotca, kislice in nekaterih trav, vrbe, oreha ter bora.

Nekateri antihistaminiki so v lekarnah na voljo brez recepta, druge nam mora predpisati zdravnik. Doktorica Zidarn izpostavlja, da so antihistaminiki varna in učinkovita zdravila, z le malo neželenimi učinki. Vendar pa se sloves, da povzročajo zaspanost, antihistaminikov drži še danes. Nosečnicam in doječim materam se svetuje, naj se pred uporabo pogovorijo z zdravnikom ali s farmacevtom.  Znake in simptome alergije pa blažijo še druge učinkovine in zdravila.

Iztok Konc