Med letoma 2005 in 2014 je bilo na območju Evropske unije opaženih več kot 450 novih psihoaktivnih snovi. Gre za droge, ki zaradi tega, ker so razmeroma nove, še niso na seznamih prepovedanih drog. “Nekatere delujejo evforično, spodbujajo halucinacije, dajo občutek energije. Vplivajo na živčne prenašalce, povečajo sproščanje dopamina, serotonina, včasih tudi noradrenalina v možganih. Uživalci, ki se zastrupijo z njimi, so nemirni, agresivni, lahko doživijo epileptične krče, bruhajo, imajo pospešen srčni utrip,” razlaga vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani doc. dr.  Miran Brvar, dr. med.

Nove psihoaktivne snovi so seveda navzoče tudi v Sloveniji, podatki Eurobarometra  iz leta 2014 kažejo, da jih je poskusilo kar 13 % mladih Slovencev. “V Sloveniji se zadnja leta pojavi okoli 30 do 50 novih drog te vrste na leto,” pojasnjuje Andreja Drev z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki dodaja, da so nove psihoaktivne snovi najbolj nevarne, ker niso preizkušene:

“Večinoma jih izdelujejo v tovarnah na Kitajskem in v Indiji. Ta proces ni nadzorovan, sintetične kanabinoide na primer delajo tako, da vzamejo eno zelišče, npr. meto ali meliso,  ki ju imamo tudi pri nas. Nato sintetični kanabinoid, ki je v prašku, raztopijo v nekem topilu, včasih tudi v acetonu, ki je zelo nevaren telesu. S tem potem popršijo rastline in na eno rastlino pade malo več, na drugo malo manj snovi. Ko uporabnik to kupi, nikoli ne ve, kakšen sintetični kanabinoid je dobil.”

Najpogosteje zaužita nova psihoaktivna snov v Sloveniji je 3-MMC, imenovan tudi sladoled. Ranljive skupine so obiskovalci nočnih klubov, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaporniki, prostitutke in psihonavti, ki te droge preizkušajo,  z zaužitjem raziskujejo njihove učinke.

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med. razlaga, da se zastrupitve z novimi psihoaktivnimi snovmi zdravijo glede na učinke, ki jih imajo na posameznika. Podatka, katero drogo je zastrupljenec zaužil, v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani po navadi ne dobijo takoj, razen če jim ga zaupajo pacienti sami ali njihovi spremljevalci.

Na mnogih forumih je mogoče zaslediti zgodbe o podtaknjenih novih psihoaktivnih snoveh. Dr. Brvar svetuje, da naj posamezniki v tem primeru takoj odidejo k zdravniku, a tja naj se ne peljejo sami.

Zdravnik mora čim prej vzeti vzorce krvi in urina ter to poslati v analizo, da lahko čim hitreje ugotovi, ali je oseba zastrupljena ali ne, kar je ključno za nadaljnjo obravnavo.

Kupljene nove psihoaktivne snovi je mogoče na osmih točkah po Sloveniji oddati v analizo. Oddaja vzorca je anonimna in brezplačna, posameznik po končani analizi izve, kaj je kupil. “Če med preiskavo ugotovijo, da je snov nevarna, to sporočimo nevladnim organizacijam, ki so dejavne na tem področju, zdravstvenim službam, drugim, ki prihajajo v stik s temi drogami,” razlaga Andreja Drev. Točne lokacije, kjer je mogoče oddati nove psihoaktivne snovi, boste našli na spletni strani nevladne organizacije Drogart.

Andreja Gradišar