Afrika je izredno pestra, ima izjemne naravne danosti, od peščenih sipin, do čudovitih neokrnjenih plaž ob oceanih. Tudi ljudje so na tej celini zelo različni, enako tudi politični sistemi in načini vodenja držav. V Afriki so številna nahajališča strateških surovin in mnogo velikih multinacionalk je že pograbilo plen, tako, da s pomočjo koncesij obvladujejo izkoriščanje rudnih in mineralnih bogastev. Črna celina je tako celina priložnosti, kamor z velikimi koraki napredujejo predvsem Kitajci. Kljub temu pa je veliko priložnosti tudi za druge države in med njimi tudi za naše geologe in rudarske strokovnjake. Tako je naš sogovornik dr. Uroš Herlec docent na katedri za mineralogijo, petrologijo in materiale na Naravoslovno tehniški fakulteti v Ljubljani, sodeloval pri usposabljal strokovnjakov v Gvineji Bissao in v Maliju. Šlo je za izobraževanje njihovih kadrov z Ministrstva za naravne vire, kjer so jih naši strokovnjaki usposabljali za raziskovanje in pridobivanje rud. Dr. Uroš Herlec se čez nekaj dni spet odpravlja na eno od svojih številnih potovanj v Afriko, potoval bo preko Ruande v Demokratično republiko Kongo kjer bodo na področju, ki je v rokah velikega kanadskega koncesionarja, ki pridobiva zlato, opravljali raziskave prsti in rudnin - predvsem niobija in tantala.

Flickr/CIFOR

Afrika je izredno pestra, ima izjemne naravne danosti, od peščenih sipin, do čudovitih neokrnjenih plaž ob oceanih. Tudi ljudje so na tej celini zelo različni, enako tudi politični sistemi in načini vodenja držav. V Afriki so številna nahajališča strateških surovin in mnogo velikih multinacionalk je že pograbilo plen, tako, da s pomočjo koncesij obvladujejo  izkoriščanje rudnih in mineralnih bogastev.

Črna celina je tako celina  priložnosti, kamor z velikimi koraki napredujejo predvsem Kitajci. Kljub temu pa je veliko priložnosti tudi za druge države in med njimi tudi za naše geologe in rudarske strokovnjake. Tako je naš sogovornik dr. Uroš Herlec docent  na katedri za mineralogijo, petrologijo in materiale na Naravoslovno tehniški fakulteti v Ljubljani, sodeloval pri usposabljal strokovnjakov v Gvineji Bissao in v Maliju. Šlo je za izobraževanje njihovih kadrov z Ministrstva za naravne vire, kjer so jih naši strokovnjaki  usposabljali za raziskovanje in pridobivanje rud.

Dr. Uroš Herlec se čez nekaj dni spet odpravlja na eno od svojih številnih potovanj v Afriko, potoval bo preko Ruande v Demokratično republiko Kongo kjer bodo na področju, ki je v rokah velikega kanadskega koncesionarja, ki pridobiva zlato, opravljali raziskave prsti in rudnin – predvsem niobija in tantala.

Milan Trobič