Računalniška pismenost v modernem svetu postaja obvezni del veščin, ki jih mora dobro poznati prav vsak. V kolikor želimo tudi pri nas področju programiranja zagotoviti svetlo prihodnost pa je nujna sprememba učnih načrtov. Izkušnje pri delu z otroki v računalniških krožkih v osnovnih šolah kažejo, da otroci (in njihovi starši) pogosto pričakujejo več kot le praktično delo in zabavo z računalniki. Mnogi bi se radi naučili osnov programiranja, radi pa bi spoznali in osvojili tudi skrivnosti računalniškega izražanja.

Ob letošnji 40. obletnici državnega tekmovanja v programiranju za dijake, je Zveza za tehnično kulturo Slovenije pripravila okroglo mizo na temo trenutne problematike računalniškega programiranja v osnovnih in srednjih šolah.
Podelili so tudi nagrade zmagovalcem natečaja za najstarejši še delujoči osebni računalnik, ki temelji na arhitekturi x86 in razglasili ekipo, ki bo zastopala Slovenijo na 28. mednarodni računalniški olimpijadi v ruskem Kazanu.

Računalniška pismenost v modernem svetu postaja obvezni del veščin, ki jih mora dobro poznati prav vsak. V kolikor želimo tudi pri nas področju programiranja zagotoviti svetlo prihodnost pa je nujna sprememba učnih načrtov. Izkušnje pri delu z otroki v računalniških krožkih v osnovnih šolah kažejo, da otroci (in njihovi starši) pogosto pričakujejo več kot le praktično delo in zabavo z računalniki. Mnogi bi se radi naučili osnov programiranja, obenem pa želijo spoznati in osvojiti tudi skrivnosti računalniškega izražanja.

Ob letošnji 40. obletnici državnega tekmovanja v programiranju za dijake, je Zveza za tehnično kulturo Slovenije pripravila okroglo mizo na temo trenutne problematike računalniškega programiranja v osnovnih in srednjih šolah. Podelili so tudi nagrade zmagovalcem natečaja za najstarejši še delujoči osebni računalnik, ki temelji na arhitekturi x86 in razglasili ekipo, ki bo zastopala Slovenijo na 28. mednarodni računalniški olimpijadi v ruskem Kazanu.

Tadeja Bizilj