V soboto se je na Bledu začelo Svetovno prvenstvo v hokeju za ženske v Diviziji II skupine A, na katerem se merijo hokejistke Hrvaške, Velike Britanije, Severne in Južne Koreje, Poljske ter Slovenije. Prvenstvo bo obiskala tudi ekipa Prvega, ki bo poskušala izvedeti, kako slovenske hokejistke usklajujejo treninge s službenimi in družinskimi obveznostmi, kako težka je njihova oprema in kako na njihovo udejstvovanje v športu, ki ga povezujemo z grobostjo, gledajo drugi. Nekaj minut bomo posvetili tudi bogatemu spremljevalnemu programu in organizaciji prvenstva, s katerim želijo popularizirati ženski hokej in na katerem si med drugim nasproti stojita sprti Severna in Južna Koreja. V Ledeno dvorano na Bled so se odpravili Andreja Čokl, Andreja Gradišar in Stane Košmerlj.

Na Bledu od sobote poteka Svetovno prvenstvo v hokeju za ženske v Diviziji II skupine A, na katerem se merijo hokejistke Hrvaške, Velike Britanije, Severne in Južne Koreje, Poljske ter Slovenije. Mednarodna hokejska zveza je organizacijo tekmovanja, ki je četrto glede na jakost kategorij, Sloveniji dodelila maja 2015, ko so se tudi začele prve priprave, razlaga koordinator tekmovanja Bogdan Jakopič. Pri organizaciji tekmovanja in spremljevalnega programa sodeluje okoli 40 oseb, rdeča nit je popularizacija hokeja: “Smo prijetno presenečeni nad obiskom tekem slovenske reprezentance. Še posebej dobro je bila obiskana tekma proti reprezentanci Hrvaške, ” pravi Jakopič.

Prvenstvo sta odprli reprezentanci sprtih Južne in Severne Koreje, zmago si so z rezultatom 4: 1 pridrsale Južnokorejke. “Tudi na odnose med tema državama smo mislili, ko smo izvedeli, kdo vse bo nastopil tu. Z organizacijskega pogleda za enkrat ni bilo nobenih problemov. Kar vidimo v dvorani ali hotelu, so njihovi medsebojni stiki normalni,” opaža Jakopič. “Druge reprezentance so Severni Koreji celo priskočile na pomoč, ko je prišlo do zamude pri dostavi hokejskih palic,” dodaja vodja slovenske reprezentance Barbara Kavčič, ki skrbi za birokracijo v domači ekipi.

V Sloveniji delujejo trije ženski hokejski klubi, v njih pa vključno z mlajšimi selekcijami igra okoli 70 deklet. Da bi se hokejistke čim bolje pripravile na Svetovno prvenstvo v hokeju za ženske v Diviziji II skupine A, so spremembe uvedli že jeseni, razlaga selektor slovenske ženske hokejske reprezentance Franc “Aci” Ferjanič: “Združena ekipa je igrala v avstrijskem državnem prvenstvu DEBL, kar je bila taka dobra celosezonska priprava na to prvenstvo. En teden pred pričetkom pa smo se vsi skupaj zbrali na Bledu in poskušali pripraviti taktiko, natrenirati nekaj kombinacij.”

V združeni ekipi ni bilo napadalke in kapetanke slovenske hokejske reprezentance Pie Pren, ki igra za švedski HC Linköping in je hkrati edina profesionalna hokejistka v Sloveniji. Kot razlaga, so na Švedskem hokejistke nekaj popolnoma normalnega, v Sloveniji pa še ne: “Mislim, da so predvsem presenečeni. Ženske in hokej po njihovo ne gredo skupaj. Potem, ko jim rečem, da hokej igramo že kar nekaj časa, pa jim postane všeč in velikokrat rečejo, da bo od zdaj naprej bolj spremljali ženski hokej.” Večina slovenskih hokejistk je sicer šolark in študentk. “Nekatere so morale za svetovno prvenstvo vzeti dopust,” dodaja vratarka Ines Confidenti.

“Ženski hokej je popolnoma drug svet. Ko sem prišel vanj, sem hitro videl, da je prijeten, da dekleta imajo željo po igranju, vse skupaj pa dojemajo veliko bolj čustveno,” razlaga selektor Ferjanič, ki dodaja, da do reprezentantk ni preveč strog in jim kdaj pa kdaj tudi popusti. Upa, da bo prvenstvo spodbudilo mlada dekleta, da pričnejo igrati hokej, na zadnjih dveh tekmah, ki sta pred slovensko reprezentanco, pa želi vsaj eno zmago in obstanek v Diviziji II skupini A. Prvenstvo bo na Bledu potekalo še danes in jutri. Slovenke so trenutno s 3 točkami na 5., predzadnjem mestu, zadnje mesto pa zaseda Hrvaška, ki nima še nobene točke. Risinje bodo najprej igrale s Severno Korejo, zadnji dan z Južno Korejo. Obe tekmi se bosta pričeli ob 20. uri, vstop je brezplačen.

Andreja Čokl, Andreja Gradišar