Na začetku tedna s prvomajskimi prazniki pride na nočni obisk Gašper Grom, nekdanji tekmovalec v fitnesu, osebni trener ter predsednik slovenske zveze za fitnes in bodybuilding, ki se zadnja leta ukvarja predvsem s prehranskim svetovanjem. Prehrana ga je včasih zanimala zaradi izboljšanja športnih rezultatov, zdaj pa kot diplomirani dietetik preučuje predvsem njen vpliv na naše zdravje, počutje in umske sposobnosti. O učinkovitih pristopih za dolgoročno vitkost in ozdravitev odvisnosti od hrane, ki je v sodobnem svetu zelo pogosta, pa tudi o fitnesu in bodybuildingu se bo z Gašperjem Gromom pogovarjala voditeljica Tadeja Bizilj.

Fitnes in bodybuiding

V prvih urah tega tedna s prazniki smo na obisk povabili Gašperja Groma, nekdanjega tekmovalca v fitnesu, osebnega trenerja in predsednika slovenske zveze za fitnes in bodybuilding. Šport je bil v njegovem življenju prisoten že od otroštva, najprej je intenzivno treniral košarko, nato se je posvetil fitnesu.

V srednji šoli me je fitnes zanimal predvsem zaradi dobrega izgleda pred sošolci in sošolkami.

Od fitnesa ga je pot ponesla v bodybuilding, kjer so ga čakali naporni in intenzivni treningi in stroge diete. Ob tem je vse ostalo postavil na stranski tir, pridobil disciplino, ki mu je kasneje v življenju močno koristila. Začel je prebirati literaturo o prehranjevanju, saj ga je vedno zanimala prehrana in njen vpliv na človeka. Najprej zaradi izboljšanja športnih rezultatov, kasneje pa je začel preizkušati različne vplive prehrane na zdravje, počutje in umske sposobnosti.

Prehranske navade

V zadnjih 50 letih se je glavni prehranski problem večine prebivalstva na svetu prevesil od podhranjenosti k uživanju prevelikih količin energijsko goste hrane. Spremenil se je tudi način življenja, večina ljudi namreč ne opravlja več fizično obremenjujočih del, ki so včasih zahtevala energijsko krepkejšo hrano. A to so le eni od razlogov za preveliko telesno težo številnih.

Danes imamo veliko preveč hrane na voljo.

Vsakodnevno se na Gašperja Groma obračajo mlajši in starejši, moški in ženske, ki ugotavljajo, da jim je sodoben način življenja prinesel odvečne kilograme, ki se jih zlepa ne morejo in ne znajo znebiti.

Ketogena dieta

Ketogeno dieto, ki jo zagovarja naš gost, poznamo predvsem kot dieto, namenjeno izgubi maščobe in to je navadno tudi glavni razlog odločitve za ta za sodobne čase tako ekstremen način prehranjevanja. Ekstremen zato, ker nasprotuje smernicam zdrave prehrane, ki zagovarjajo velike količine ogljikovih hidratov (vsaj 50 odstotkov dnevnega energijskega vnosa) ter minimalni vnos nasičenih maščob in holesterola. V splošnem velja, da so rezultati ketogene diete pri izgubi maščobe odlični. Predvsem pa je ta dieta znana po dejstvu, da zmanjšuje apetit, kar je za sodobnega človeka in izgubo telesne teže najpomembnejše.

Večino kalorij predstavljajo maščobe, ogljikove hidrate lahko uživaš le iz zelenjave.

In komu je namenjena ta dieta?

Naš gost, Gašper Grom, bo prvomajske praznike izkoristil za učenje in prebiranje izpitne literature magisterskega študija, proste minute pa za dokončanje njegove knjige o smernicah prehranjevanja, ki jih zagovarja sam. Ob tem obljublja, da bo knjiga na knjižnih policah že v naslednjih nekaj mesecih.

Tadeja Bizilj