Druga iz niza petih terenskih oddaj je potekala v Podlehniku v Halozah, v osrčju živega glasbenega izročila. Sredi vinskih goric je odmevala pesem v haloškem večglasju in se umirila ob pripovednih zgodbah koroškega družinskega petja ter spomnila na drugačnost porabskih pesemskih izpovedi. Muzicirali so tamburaši v Farkaševem sistemu, pa godci iz Prekmurja. Ob vsem tem pa smo spomnili na izumrli glasbili, ki sta nekoč brusili pete prav v Halozah, to sta žvegla in trstenke. Slišali smo torej: Ljudske pevke Trstenke iz Podlehnika in sestre Kopinske iz Cirkulan, družino Miklavž iz Mislinje, tamburaše Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, Ljudske pevce iz Gornjega Senika, Marko bando iz Prekmurja, Drago Kunej je igral na trstenke, Tomaž Rauch pa na žveglo. Gost večera je bil Mirko Ramovš. Oddajo je pripravila Simona Moličnik.

V živo iz Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani – 5. oddaja

Peta iz niza javnih oddaj ob praznovanju 50. obletnice oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi bo cikel sklenila v zbirališču ljudskih drobcev iz vseh slovenskih etnij, to je v Ljubljani. Zaživela bo tista glasba, ki se je dotaknila prebivalcev urbanega okolja v tolikšni meri, da jo razvijajo dalje, postavljajo na koncertni oder in širnemu svetu polagajo v dlani. V Slovenskega etnografskem muzeju bodo muzicirali in pripovedovali: članice in člani Akademske folklorne skupine France Marolt, ženska vokalna skupina Katice, Bogdana Herman, Jure Tori, Helena in Primož Urbančič ter Ana Duša. Za nazoren prikaz moči izročila od ust do ust pa bo poskrbela gostja večera, ljudska pevka, ki je pela v prvi oddaji: Anica Lazar – Vintarjeva.
Vabljeni v to zares prijetno družbo!

V živo iz vasi Ravanca v dolini Rezije – 4. oddaja


Pot četrte iz niza petih terenskih oddaj bo vodila v ozko alpsko dolino Rezije, tja, kjer ujameš utrip lastnega srca v varnem objemu mehko poraščenih bukovih in borovih alpskih teles. In dojameš – zakaj so o dolini Rezije vedno tako spoštljivo, vznemirljivo pripovedovali, raziskovali in pisali. Posebna je: stara, starosvetna. Kultura, govorica, glasba in ples pa izrisujejo spoj slovanskega in romanskega sveta. In v dolini Rezije se bodo tokrat oglasile tudi zelo zanimive in posebne pesmi Benečije in Kanalske doline. Nastopili bodo: člani Rezijanske folklorne skupine, pevci Silvana Paletti, SandroQuaglia in Ljoba Jenče, vsestranska kulturna delavka v dolini Rezije Luigia Negro ter Pevci iz Ukev in Nadiški puobi. Gost večera bo JulijanStrajnar

 

V živo iz Ilirske Bistrice – 3. oddaja


Tretja iz niza petih terenskih oddaj bo potekala pod gozdnatim Snežnikom, v Ilirski Bistrici. Doživeli bomo moško petje iz Brkinov in iz Istre, strast primorsko-notranjskega godčevstva s starimi glasbili, prefinjeno dolenjsko pritrkovanje in muziciranja na violinske citre ter nasprotja kulturnih prepletanj Bele Krajine. Nastopili bodo: Pritrkovalci iz Šentvida pri Stični, godčevski sestav Volk Folk iz Ilirske Bistrice, pevci Hrušiški fanti, pa Emil Zonta, Klavdijo Šavron in Cvetko Rakar iz Istre, violinske citre bo igrala Veronika Zajec, belokranjsko glasbo pa bodo predstavili pevke Kresnice ter Tamburaši iz Adlešičev. Gost večera bo dr. Marko Terseglav.

 Iz Podlehnika – 2. oddaja


Druga iz niza petih terenskih oddaj je potekala v Podlehniku v Halozah, v osrčju živega glasbenega izročila. Sredi vinskih goric je odmevala pesem v haloškem večglasju in se umirila ob pripovednih zgodbah koroškega družinskega petja ter spomnila na drugačnost porabskih pesemskih izpovedi. Muzicirali so tamburaši v Farkaševem sistemu, pa godci iz Prekmurja. Ob vsem tem pa smo spomnili na izumrli glasbili, ki sta nekoč brusili pete prav v Halozah, to sta žvegla in trstenke. Slišali smo torej: Ljudske pevke Trstenke iz Podlehnika in sestre Kopinske iz Cirkulan, družino Miklavž iz Mislinje, tamburaše Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, Ljudske pevce iz Gornjega Senika, Marko bando iz Prekmurja, Drago Kunej je igral na trstenke, Tomaž Rauch pa na žveglo. Gost večera je bil Mirko Ramovš.

V živo iz Luč v Savinjski dolini – 1. oddaja


Predstavili so se ljudski glasbeniki iz Zgornje Savinjske doline, z Gorenjske in z avstrijske Koroške. Nastopili bodo torej: pritrkovalci v zvoniku v Lučah, ljudski pevci iz Luč, oktet Suha iz avstrijske Koroške, citrarja Klemen Matk iz Matkovega kota in Franci Roban iz Robanovega kota, alpski godci Folklorne skupine Ozara iz Kranja z gorenjskimi alpskimi vižami ter pripovedovalec ustorij Nejc Slapnik iz Solčave.

Več o 50. jubileju oddaje si lahko preberete tukaj >>

Kdor ob torkih zvečer posluša 1. program Radia Slovenija zagotovo pozna oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi. A morda ne ve, da oddaja, ki predstavlja ljudsko glasbo slovenskega etničnega ozemlja, vstopa v peto desetletje.

Petdesetletnico oddaje bomo obeležili s petimi javnimi radijskimi oddajami, ki bodo v živo predstavile najbolj tipično ljudsko glasbo vseh slovenskih pokrajin in zamejstva. V začetku prihodnjega leta pa bo slovesna sklepna prireditev v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer se bodo na odru najprej predstavili izbrani ljudski glasbeniki iz vseh pokrajin, sledila bo krstna izvedba za to priložnost nastalega novega dela skladatelja Alda Kumarja.

Javne radijske oddaje se bodo zvrstile od 12. aprila do 7. junija, v 14-dnevnem razmiku. Vmes pa bodo poslušalci prisluhnili še najstarejšim oddajam Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz bogatega arhiva, vključno s prvo predvajano oddajo.

5. oddaja (fotogalerija avtorice Špele Šivic)

 

4. oddaja (fotogalerija avtorice Špele Šivic)