Okoli leta 1727 se je v Neissu v Šleziji rodil stavbenik JOHANN NEPOMUK FUCHS. O njegovih vajenskih in pomočniških letih ni nič znanega; prav tako ne vemo, kdaj je prišel v Maribor in se kot polir zaposlil pri Jožefu Hoferju. Leta 1762 se je poročil z njegovo vdovo in tako prevzel vodilno zidarsko delavnico v mestu. Kmalu je postal mariborski meščan in predstojnik gradbeniškega ceha. Od svojega pokojnega mojstra je delno prevzel razvoj novega tipa cerkvene arhitekture s centralnimi tlorisnimi zasnovami in tridelnimi konkavno razgibanimi fasadami. Temu je Johann Nepomuk Fuchs dodal še racionalistični podton, ki je opazen že pri njegovi prvi veliki stvaritvi, jezuitskem kolegiju s cerkvijo Svetega Alojzija v Mariboru.
—–
Predsedstvo Slovenskega narodbnoosvobodilnega sveta je na današnji dan leta 1945 na slavnostni seji v osvobojeni Ajdovščini imenovalo Narodno vlado Slovenije, ki je istega dne tudi prisegla. Predsednik je postal Boris Kidrič, podpredsednik dr. Marijan Brecelj, ministri pa so bili: Zoran Polič za notranje zadeve, dr. Jože Pokorn za pravosodje, dr. Ferdo Kozak za prosveto, dr. Aleš Bebler za finance, Franc Leskošek za industrijo in rudarstvo, dr. Lado Vavpetič za oskrbo in trgovino, Janez Hribar za poljedelstvo, Tone Fajfar za gozdarstvo, Vida Tomšič za socialno politiko, dr. Marjan Avčin za narodno zdravje, dr. Miha Kambič za gradnje ter Franc Snoj za lokalni promet.
Narodno vlado Slovenije so na podlagi ustave Federativne ljudske republike Jugoslavije marca 1946. leta preimenovali v »vlado Ljudske republike Slovenije«.
—–
Nemško koncentracijsko uničevalno taborišče z najstrožjim režimom Mauthausen v bližini Linza v Gornji Avstriji je imelo leta 1945 49 podružnic; vse, razen ljubeljske, so bile v Avstriji. V njih je bilo izmed skoraj 140.000 jetnikov 4092 Slovencev, od teh jih je umrlo 1673. To zloglasno taborišče so na današnji dan leta 1945 osvobodile ameriške zavezniške enote. Med osvobojenimi je bilo takrat še zadnjih 1238 slovenskih jetnikov.
—–
Prva dela poljskega pisatelja HENRYKA SIENKIEWICZA so bili feljtoni in novele z družbenokritično tematiko, v katerih je povezoval lirizem s humorjem in grotesknostjo, pozneje pa realistične novele iz kmečkega življenja ter romantični domoljubni zgodovinski romani z motivi iz poljske preteklosti. Svetovno slavo si je pridobil z romanom o Neronovem obdobju »Quo vadis?«, ki velja za največkrat izdano in prevedeno poljsko književno delo, med mladimi pa je še danes priljubljen njegov roman »Skozi puščavo in goščavo«. Henryk Sienkiewicz se je rodil na današnji dan pred 170-imi leti v Woli Okrzejski na Poljskem.

Pavle Jakopič