Življenje s prebežniki v Trstu in na avstrijskem Koroškem, vloga žensk v madžarski politiki in medijska bera rojakov na Hrvaškem.

V slovenskem dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu s programom Ptički brez gnezda že skoraj četrt stoletja skrbijo za mladoletne prebežnike brez spremstva. Kaj so največji izzivi, nas bo zanimalo v tokratni oddaji.

O sožitju z begunci se pogovarjamo tudi z rojaki na avstrijskem Koroškem. Rozi in Marjan Štikar iz Šentpetra v Rožu sta v svoj dom sprejela družino iz Sirije. Kako se v svojem novem domu počutijo 33-letna Dania in njena 12-letni sin in 10-letna hčerka, ki so uspeli po balkanski begunski poti pobeginiti iz Sirije, lahko slišite v oddaji. V celovškem Domu glasbe smo se pridužili zbranim na tradicionalni reviji Koroška poje, ki je bila tokrat v znamenju domovine v počastitev 25-obletnice osamosvojitve Slovenije.

Kakšna je vloga žensk v politiki na Madžarskem, pojasnjuje zagovornica Slovencev v madržarskem parlamentu Erika Köleš Kiš, ki je obiskala rojake v najmanjši porabski vasi.  Zaznamujemo pa tudi 20-letnico izhajanja Novega odmeva, glasila Slovencev v Zagrebu, ki je hkrati tudi glasilo Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.

Mateja Železnikar