Že od nekdaj so stara ljudstva gledala v nočno nebo. Na nebu so prepoznali podobe živali in mitološke junake. Poleg poimenovanj za zvezde in planete pa so si z legendami razlagali tudi njihov nastanek. Kakšna je legenda o nastanku vesolja, kaj vse je v naši galaksiji, kaj mladi vedo o velikem poku in črni luknji – o vsem tem v tokratni oddaji, v kateri bodo so imeli glavno besedo mladi novinarji z Osnovne šole Prežihovega Voranca iz Ljubljane. Pripravlja Tadeja Bizilj.

Že od nekdaj so stara ljudstva gledala v nočno nebo. Na nebu so prepoznali podobe živali in mitološke junake. Poleg poimenovanj za zvezde in planete pa so si z legendami razlagali tudi njihov nastanek. Kakšna je legenda o nastanku vesolja, kaj vse je v naši galaksiji, kaj mladi vedo o velikem poku in črni luknji – o vsem tem smo se pogovarjali v tokratni oddaji Hudo!, v kateri so imeli glavno besedo mladi novinarji z Osnovne šole Prežihovega Voranca iz LjubljaneLuka, Lev, Ammar, Amin, Sara, Manca in Ema.

O tem, kaj vse vidimo na nebu, so najprej povprašali najmlajše …

Tudi devetošolci z njihove šole veliko vedo o vesolju.

Živela bi na Marsu, ker naj bi od tam prišli moški :).

Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ljubljana imajo tudi izbirni predmet Astronomija. Pogovarjali smo se z učencema in učiteljico Polonco Štefanič.

Ker so mladi novinarji želeli dobiti še več odgovorov na vprašanja v vesolju, ste povabili pred še mikrofon Klemna Čotarja iz centra odličnosti Vesolje.

V zadnjih letih smo odkrili kar nekaj tisoč planetov.

Za konec pa so malo za šalo malo za res Ema, Manca, Sara, Amin, Luka, Lev in Ammar z najmlajšimi posneli še eno anketo – in sicer o tem, ali na drugih planetih v našem osončju obstajajo tudi vesoljčki.

Obstajajo v drugi galaksiji – so zeleni z veliko glavo :D.

Celoten posnetek oddaje najdete zgoraj, fotografije pa na našem Facebook profilu Program za mlade.

Tadeja Bizilj