V četrtek, 17. marca 2016, ob 17. uri so v Plečnikovi hiši odprli razstavo Mesto v malem. Gre za našo najbolj “kul” razstavo, saj je niso pripravili muzejski kustosi, kot je to običajno, ampak 10 do 12 let stari učenci Osnovne šole Valentina Vodnika, ki v letošnjem letu sodelujejo v projektu Muzej v malem. Projekt Muzej v malem je kulturno-vzgojni participativni projekt Muzeja in galerij mesta Ljubljane, ki sta ga zasnovala kustosa pedagoga Nika Damjanovič in mag. Borut Rovšnik. Projekt, ki vsako leto v muzej povabi skupino osnovnošolcev ene izmed ljubljanskih osnovnih šol, letos poteka že tretjič zapored. Njegov glavni cilj je, da udeleženci pridobijo nova znanja, prepoznajo vrednost naše kulturne dediščine ter stkejo trdne in dolgotrajne vezi z muzejem kot inštitucijo. Na rednih srečanjih, ki potekajo celo šolsko leto, otroci spoznavajo organizacijo, muzejske poklice, delovanje ter poslanstvo muzeja ne samo v teoriji, ampak in predvsem v praksi. Rezultat teh srečanj je razstava, ki jo učenci s pomočjo mentorjev zasnujejo, postavijo, predstavijo novinarjem in javnosti ter po njej tudi sami vodijo. Pretekli razstavi o koliščarjih in Emoncih sta poželi veliko zanimanja javnosti in medijev. V letošnjem šolskem letu so se v prenovljeni Plečnikovi hiši kot mladi muzealci preizkusili 10 do 12 let stari učenci OŠ Valentina Vodnika. Življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika je bila namreč tema letošnjega raziskovanja in ustvarjanja udeležencev projekta.

V četrtek, 17. marca 2016, ob 17. uri so v Plečnikovi hiši odprli razstavo Mesto v malem. Gre za našo najbolj “kul” razstavo, saj je niso pripravili muzejski kustosi, kot je to običajno, ampak 10 do 12 let stari učenci Osnovne šole Valentina Vodnika, ki v letošnjem letu sodelujejo v projektu Muzej v malem. Projekt Muzej v malem je kulturno-vzgojni participativni projekt Muzeja in galerij mesta Ljubljane, ki sta ga zasnovala kustosa pedagoga Nika Damjanovič in mag. Borut Rovšnik. Projekt, ki vsako leto v muzej povabi skupino osnovnošolcev ene izmed ljubljanskih osnovnih šol, letos poteka že tretjič zapored. Njegov glavni cilj je, da udeleženci pridobijo nova znanja, prepoznajo vrednost naše kulturne dediščine ter stkejo trdne in dolgotrajne vezi z muzejem kot inštitucijo. Na rednih srečanjih, ki potekajo celo šolsko leto, otroci spoznavajo organizacijo, muzejske poklice, delovanje ter poslanstvo muzeja ne samo v teoriji, ampak in predvsem v praksi. Rezultat teh srečanj je razstava, ki jo učenci s pomočjo mentorjev zasnujejo, postavijo, predstavijo novinarjem in javnosti ter po njej tudi sami vodijo. Pretekli razstavi o koliščarjih in Emoncih sta poželi veliko zanimanja javnosti in medijev. V letošnjem šolskem letu so se v prenovljeni Plečnikovi hiši kot mladi muzealci preizkusili 10 do 12 let stari učenci OŠ Valentina Vodnika. Življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika je bila namreč tema letošnjega raziskovanja in ustvarjanja udeležencev projekta. Učenke in učenci OŠ Valentina Vodnika Ljubljana, ki sta se se jim v studiu pridružila tudi vodja projekta Nika Damjanovič in njihov mentor Jože Franko, so najprej predstavili zmagovalna dela projekta, ki so jih uvrstili v razstavo.

 

Maketa cerkve, ki je osvojila prvo mesto med skupinami.

foto: spletna stran Plečnikove hiše

 

Med oddajo smo vas poslušalke in poslušalce odpeljali tudi na ogled Plečnikove hiše. Vse vloge, ki smo jih predstavili, mladi tam odigrajo sami, sami so napisali tudi besedila predstavitev. Ob vstopu v Plečnikovo hišo nas najprej pozdravi Jakob, ki je tam v vlogi Frana Saleškega Finžgarja, ki je bil Plečnikov dober prijatelj in je živel v cerkvi, ki je bila v bližini domovanja arhitekta.

Po uvodni predstavitvi, ki jo pripravi Finžgar, nas ta napoti naprej po hiši in v kuhinji nas pričaka Plečnikova gospodinja Urška, v vlogi katere je Eva, ki najprej pove, da Jože Plečnik, kar se hrane tiče, ni bil zelo zahteven človek.

Kot omeni gospodinja urška, se nato napotimo naprej po raziskovanju hiše. V naslednji sobi, ki jo obiščemo, nas pričaka sam veliki arhitekt Jože Plečnik, katerega upodablja Žiga, in nam pojasni nekaj stvari o njegovem življenju.

Arhitekt Jože Plečnik ni bil edinec. Imel je še dva brata in sestro. Ko se po stopnicah odpravite v zgornje nadstropje stolpiča njegove hiše, nas ravno nad sobo Jožeta Plečnika pričaka njegov brat Janez, ki ga upodablja Jurij. Janez Plečnik je bil sicer zelo znan ljubljanski zdravnik in kdo bi nam arhitekta lahko predstavil bolj, kot njegov brat? Zato je pripoved Janeza Plečnika še posebej zanimiva, saj obiskovalcem postreže z nekaj anekdotami iz njunega skupnega življenja.

Na koncu obiska hiše, vas v zimskem vrtu Plečnikove hiše pričaka še njegova sestra Marija Matkovič, edina iz družine Plečnik, ki se je poročila. Kot naš veliki arhitekt je tudi ona imela zelo rada rože, zato je skrbela tudi za Plečnikove.

In prav po zaslugi sina Marije Matkovič, lahko danes Plečnikovo hišo spoznate v skoraj enaki notranji postavitvi, kot jo je imel Jože Plečnik, saj je za seboj pustil ogromno fotografij, po katerih so notranjost hiše ob prenovi poustvarili kustosi.

Aleš Ogrin