Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma se bomo v oddaji Med štirimi stenami pogovarjali o možnostih izobraževanja in poklicnega usposabljanja mladih z Downovim sindromom.
Ali lahko starši otrok z Downovim sindromom uveljavljajo pravico do izbire šole? Katere so ovire na poti do uresničevanja inkluzivnega izobraževanja, kakšne so možnosti, da mladi z Downovim sindromom pridobijo poklic, zaposlitev, ki bi jim omogočila osebnostno rast in priložnost, da izrazijo svoje sposobnosti? So rešitev inkluzivne zaposlitve na rednem trgu dela z možnostjo podpore in prilagoditve delovnega mesta? S kakšnimi težavami se srečujejo starši na poti do osamosvojitve svojega otroka z Downovim sindromom in kako pomembna je razvojna podpora? Odgovore na ta vprašanja bomo iskali z gostjami v studiu. Oddajo je pripravila Petra Medved.

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma se bomo v oddaji Med štirimi stenami  pogovarjali o možnostih izobraževanja in poklicnega usposabljanja mladih z Downovim sindromom.

Ali lahko starši otrok z Downovim sindromom uveljavljajo pravico do izbire šole? Katere so ovire na poti do uresničevanja inkluzivnega izobraževanja, kakšne so možnosti, da mladi z Downovim sindromom pridobijo poklic, zaposlitev, ki bi jim omogočila osebnostno rast in priložnost, da izrazijo svoje sposobnosti? So rešitev inkluzivne zaposlitve na rednem trgu dela z možnostjo podpore in prilagoditve delovnega mesta? S kakšnimi težavami se srečujejo starši na poti do osamosvojitve svojega otroka z Downovim sindromom in kako pomembna je razvojna podpora? O teh vprašanjih bomo govorili z gostjami v studiu: z izredno profesorico za področje didaktike specialne in rehabilitacijske pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani  Marijo Kavkler, z direktorico Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič v Dragi pri  Igu Valerijo Bužan, mamo deklice z Downovim sindromom Jolando Lazar ter predsednico društva Downov sindrom Slovenija profesorico doktorico Alenko Šelih. Oddajo pripravlja Petra Medved.

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma bo v ponedeljek, 21. 3. 2016, na drugem programu Televizije Slovenija ob 20.45 prenos dobrodelnega koncerta »Če bi midva se kdaj srečala«. S koncertom želijo opozoriti na težave v zvezi z nesprejetostjo, s katerimi se mladi z Downovim sindromom srečujejo v obdobju šolanja in tudi pozneje. Donacije so pomemben del prihodkov, s katerimi izvajajo programe razvojne podpore. Ta pomoč je za ljudi z Downovim sindromom neprecenljiva, saj se s primerno obravnavo ter dodatnim učenjem lahko dobro razvijejo in v skladu s svojimi zmožnostmi sodelujejo v družbi. Sredstva bodo zbirali med oddajo s klici na telefon 05 664 48 27, darujete pa lahko tudi z SMS-om SINDROM5 na 1919 (donacija je 5 evrov). Sredstva zbirajo za  financiranje učne in razvojne podpore, ki ju izvajata društvo Downov sindrom Slovenija in Društvo za Downov sindrom, Planet 47.

Petra Medved