Pobuda Zveze prijateljev mladine Koroške, ki se imenuje Podari delovno izkušnjo, je velik korak k pridobivanju delovnih izkušenj oseb s posebnimi potrebami. V projektu se bodo povezali mladi s posebnimi potrebami od 16. leta starosti in brezposelne odrasle osebe s posebnimi potrebami z delodajalci, ki jih bodo za en dan pripravljeni vključiti v svoje delovno okolje in jim podariti delovno izkušnjo. Na ta način bodo osebe s posebnimi potrebami dobile sporočilo, da se lahko enakovredno vključijo na trg dela. Dolgoročno pa bo ta projekt rušil tabuje o tem, da so osebe s posebnimi potrebami nezaposljive, kar bo odprlo možnosti za nova delovna mesta tudi za težje zaposljive.

Podari delovno izkušnjo je pobuda Društva prijateljev mladine Koroške in pomeni velik korak  pri  pridobivanju delovnih izkušenj oseb s posebnimi potrebami. V projektu se bodo povezali mladi od 16. leta starosti in odrasle osebe s posebnimi potrebami in delodajalci. Ideja za pobudo in projekt izhaja iz okolja, v katerem  društvo prijateljev v mladine Koroške deluje. To je OŠ Juričevega Drejčka na Ravnah na Koroškem, ki je osnovna šola z nižjim izobrazbenim standardom.

“Vsak dan se srečujem z otroki s posebnimi potrebami in njihovimi starši, ki me sprašujejo, kaj bo z otroki, ko bodo končali šolanje,” pojasnjuje razloge za projekt predsednica Društva prijateljev mladine Koroške mag. Vesna Lujinović. 

Možnosti za zaposlitev imajo manj. Zato jim želijo ponuditi osem urno delovno izkušnjo v podjetju, ki jim bo dala samozavest in jih motivirala. Od tu ideja, da zberejo iskalce delovne izkušnje in delodajalce, ki so pripravljeni za en dan podariti delovno izkušnjo v svojem delovnem okolju.

Prvi delodajalec, ki je pristopil k projektu društva prijateljev mladine Koroške, je mag. Matjaž Kamnik iz podjetja Kamot sistem s Prevalj, ki  se  že 25 let ukvarja s prevozi potnikov.  Več let tudi s prevozi gojencev Centra za usposabljanje, delo in varstvo s Črne na Koroškem. Odločitev, da se njegovo podjetje vključi v projekt Podari delovno izkušnjo, zato ni bila težka.

“Eden od gojencev, ki se je pred desetimi leti vozil z nami, zdaj občasno dela pri nas. Predvsem je to v njegovo veliko zadovoljstvo, pa tudi nam koristi. Potrebno pa je to sistemsko urediti,” pojasnjuje mag. Matjaž Kamnik. 

Za enkrat so delovno izkušnjo, ki jo podari delodajalec iskalcu s posebnimi potrebami, omejili na en dan oziroma 8 urni delovnik. Na ta način bodo osebe s posebnimi potrebami dobile sporočilo, da se lahko enakovredno vključijo na trg dela. Dolgoročno pa bo ta projekt rušil tabuje o tem, da so osebe s posebnimi potrebami nezaposljive, kar bo odprlo možnosti za nova delovna mesta tudi za težje zaposljive. Končni cilj projekta Podari delovno izkušnjo pa je, da bi delodajalci sami prepoznali koristi zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami.

V Mreži za družbeno odgovornost Slovenije projekt Podari delovno izkušnjo pozdravljajo. Brezposelnost med osebami s posebnimi potrebami je zelo visoka. Eden od šestih državljanov Evropske unije v starosti od 16 do 64 let ima omejene možnosti zaradi dolgotrajnih zdravstvenih težav ali invalidnosti. Zato je družbena in gospodarska integracija pomembna zaradi ustvarjanja vključujoče družbe in ekonomske uspešnosti družbe.

“Ustvarjanje vključujočega delovnega okolja je del družbene odgovornosti podjetij. Današnja delovna sila je zelo raznolika in na to se morajo podjetja prilagoditi. Podjetje, ki je odprto za razlike, lažje razširi bazen potencialno zaposlenih,” poudarja Petra Hartman, strokovna sodelavka Mreže za družbeno odgovornost Slovenije.

Delodajalci, ki želite osebam s posebnimi potrebami podariti enodnevno delovno izkušnjo v svojem podjetju, se k sodelovanju lahko prijavite na spletni strani http://www.podaridelovnoizkusnjo.si/. Tudi iskalci delovne izkušnje ste vabljeni, da obiščete to stran in vpišete svoje podatke.

Jana Bajželj