“Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.” L. N. Tolstoj
Tolstojev citat je tema letošnjega maturitetnega eseja, v katerem bodo mladi pisali in razmišljali o dveh romanih. To sta: Ločil bom peno od valov Ferija Fainščka in Ana Karenina Leva Nikolajeviča Tolstoja. Kako nesrečna in zakaj je junakinja romana Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov? In kako se usoda te junakinje razlikuje od usode Ane Karenine? To se bomo vprašali v prvi oddaji, ki jo na prvem posvečamo letošnjemu maturitetnemu eseju, točneje romanu Ločil bom peno od valov. Kdo je Elica Sreš, kakšne vrednote ima, kako se te razlikujejo od vrednot njenega moža? Dali vam bomo kakšen nasvet, kako pisati esej, vas opozorili na pomembne dogodke iz romana, poudarili teme in vprašanja, ki nam jih roman zastavlja. To bomo naredili s pomočjo naših gostov: profesorice slovenščine na Gimnaziji Šentvid Irene Velikonja in četrtošolcev te gimnazije Katarine Vidmar, Lare Pančur, Davida Berdajsa in Andreja Špenka, slišali pa bomo tudi avtorja romana Ferija Lainščka.

“Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.” L. N. Tolstoj

Tolstojev citat je tema letošnjega maturitetnega eseja, v katerem bodo mladi pisali in razmišljali o dveh romanih. To sta: Ločil bom peno od valov Ferija Fainščka in Ana Karenina Leva Nikolajeviča Tolstoja. Kako nesrečna in zakaj je junakinja romana Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov? In kako se usoda te junakinje razlikuje od usode Ane Karenine? To smo se vprašali v prvi oddaji, ki jo na prvem posvečamo letošnjemu maturitetnemu eseju, točneje romanu Ločil bom peno od valov. Dali vam bomo kakšen nasvet, kako pisati esej, vas opozorili na pomembne dogodke iz romana, poudarili teme in vprašanja, ki nam jih roman zastavlja. To bomo naredili s pomočjo naših gostov: profesorice slovenščine na Gimnaziji Šentvid Irene Velikonja in četrtošolcev te gimnazije Katarine Vidmar, Lare Pančur, Davida Berdajsa in Andreja Špenka, slišali pa bomo tudi avtorja romana Ferija Lainščka.

Kateri knjigi bosta obvezno čtivo za maturitetni esej na letošnji splošni maturi, so mladi izvedeli že februarja lani. Lara Pančur, Gimnazija Šentvid:

»Ko sem videla, koliko sta knjigi dolgi, sem se najprej ustrašila, kako bom lahko vse to prebrala. Ko pa sem začela, sem ugotovila, da sta zgodbi zelo zanimivi in sta me popolnoma prevzeli.«

Mladi bodo imeli na maturi tako kot vsako leto možnost izbrati razpravljalni in razlagalni esej, po izkušnjah profesorice slovenščine na Gimnaziji Šentvid Irene Velikonja pa se večina dijakov odloča za razpravljalni esej:

»Za razlagalni oz. interpretativni esej morajo imeti dijaki občutek za interpretacijo, več je samostojnega dela, bolj se morajo poglobiti v odlomek in tega se nekateri ustrašijo. Mislim, da se je lažje pripraviti na razpravljalni esej, da je ta namenjen glavnini dijakov, povprečnemu dijaku, interpretativni esej pa lahko zelo dobro pišejo tisti dijaki, ki imajo tudi občutek za literaturo.«

Ločil bom peno od valov

V prvi oddaji Gymnasium smo pod drobnogled vzeli roman, ki so ga dijaki imeli že na predmaturitetnem preizkusu: delo Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov. Kdo je junakinja romana Elica Sreš, kakšne vrednote ima in kako se te razlikujejo od vrednot njenega moža? Kakšni so njeni odnosi z moškima njenega življenja? Zakaj je v zakonu nesrečna? Po besedah profesorice slovenščine na Gimnaziji Šentvid junakinjo slovenskega romana omejujejo tako vaško okolje s svojimi pričakovanji, kot tudi mestne norme in pravila, ki so največkrat le navidezna in ne premorejo globine in pravih čustev. Odgovor na zgornja vprašanja pa se skriva tudi v vrednotah Lainščkove junakinje, pravi Irena Velikonja:

»Eličini glavni vrednoti sta svoboda in ljubezen, medtem ko je Ivan (njen mož, op. Š. Š.) povzpetnik. Največ mu pomeni ugled, ki si ga pridobiva z bogastvom. Zaradi njunega različnega vrednostnega sistema je jasno, da njun zakon ne more biti uspešen.«

In če je v svojem zakonu nesrečna tudi junakinja drugega maturitetnega romana Ana Karenina, o katerem bomo na 1. programu Radia Slovenija govorili 6. aprila prav tako v oddaji Gymnasium, je očitna tudi razlika med ženskima likoma v obeh romanih. Za avtorja Ferija Lainščka je to njuna različna usoda, »njegova« Elica na koncu romana ne umre.

»Glavna junakinja romana se odloči za življenje in ta razlika se mi zdi bistvena. Z Elico je v slovenski književnosti zgrajen lik ženske, ki zmore dejanje, ki ne teče za vozom, ki ni trpeča mati, ampak je ženska, ki se znajde v neki situaciji in se na koncu odloči za življenje. Jaz njenega odhoda ne razumem samo kot beg, temveč tudi kot odločitev za novo življenje, ne glede na to, kako ona to stori,« pravi avtor romana Feri Lainšček.

Špela Šebenik