Močna psihoterapevtska tehnika

V procesu predelave bolečih vsebin pogosto naletimo na vrsto preprek. Nova in močna psihološka tehnika, ki, kot pravi zdravnica in psihoterapevtka Mina Paš, omogoči dostop do globokih možganskih struktur in travm, ki so shranjene v telesu in možganih, se imenuje brainspotting. Gre za učinkovito metodo, ki v rokah izkušenega terapevta, omogoči in pospeši proces psihičnega okrevanja.

Brainspotting je psihoterapevtska tehnika. Je močno in učinkovito orožje za odkrivanje in predelavo bolečih vsebin, ki so skrite v najglobljih, najstarejših in najprimitivnejših predelih možganov.

Boleče sledi pustijo zelo različni dogodki. Prometna nesreča, teroristični napad, vojne grozote, fizično in psihično nasilje, zloraba, izguba. Travmatični dogodki grobo posežejo v posameznikov življenjski tok. Po besedah Mine Paš, se tudi vedno znova vračajo v spomin. Prizadetega vznemirjajo; doživlja strah, zaskrbljenost, krivdo, jezo, bes.

Kamor gledaš, vpliva na tvoje počutje – je osnovna permisa brainspottinga, zato terapevt med srečanjem opazuje gibanje očesnih zrkel. Drugo izhodišče brainspottinga pa pravi, da ima duša sposobnost samozdravljenja. Brainspotting pomaga tudi športnikom, ki so izpostavljeni številnim stresnim situacijam. Z njim lahko pomagamo tudi osebam, ki imajo težave z uporabo prepovedanih drog.

Iztok Konc