Trebušna debelost je nevarna bolezen.

Trebušna, visceralna, abdominalna debelost. Tri krat ista nevarnost! Čeprav mnogi strokovnjaki preventivne medicine zagovarjajo predvsem pozitivna in vzpodbudna sporočila, ne moremo in ne smemo olepšati dejstva, da je trebušna debelost nevarna bolezen. Obseg pasu, ki je večji od 80 cm pri ženskah in nad 94 cm pri moških, poveča verjetnost za srčni infarkt, možgansko kap in sladkorno bolezen. In zakaj? Doc. dr. Mojca Jensterle Sever s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana pojasnjuje, da trebušne maščobne celice izločajo snovi, ki škodujejo zdravju.

Vnetni citokini in proste maščobne kisline, ki jih izločajo celice trebušnega maščevja, vodijo k sladkorni bolezni. Povzročijo namreč odpornost na hormon inzulin, ki uravnava krvni sladkor. Škodljive snovi pa spremenijo tudi presnovo maščob.

Za trebušno debelost je značilno, da se maščoba nalaga okoli pasu. Trebuh je izbočen, zadnjice ni veliko, stegna niso močna. Taka postava v obliki jabolka je pogostejša pri moških. Ti lahko za trebušno debelostjo zbolijo že po 40, ženske pa po 50 letu starosti. Prevelik obseg pasu imajo lahko tudi tisti, ki jim tehtnica ne pokaže preveč kilogramov.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je v razvitem svetu pretežek kar vsak drugi človek, pri vsakem četrtem pa ni več govora le o preveliki telesni teži, temveč že o debelosti.

Študije pravijo, da debelost povzroča rakava obolenja, žolčne kamne, putiko, depresijo, neplodnost, cirozo jeter, artritis, krčne žile. Velik trebuh predstavlja veliko tveganje! Dr. Mojca Jensterle Sever opozarja, da je lahko trebušna debelost zelo trdovratna, a kljub temu premagljiva. Najmočnejše orožje v boju proti debelosti je sprememba življenjskega sloga.

Iztok Konc