Ob mednarodnem dnevu maternega jezika se o njegovem pomenu v dvo- ali večjezičnem okolju pogovarjamo z rojaki, literati z avstrijske Koroške in Štajerske; s Sabino Buchwald, Rezko Kanzian in z Janijem Oswaldom. Kaj razumejo pod besedo asimilacija, ki jo v teh dneh pogosto slišimo, kaj jim pomeni integacija?

Livio Semolič je vodja pravne delavnica, ki so jo odprli pri goriški SKGZ, da bi rojakom olajšali uveljavljanje določb pred 15.leti  sprejetega zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Kakšne so izkušnje po dobrem letu dni delovanja, kje je največ težav, nas zanima v tokratni oddaji.

Gostimo doktorja filozofije Jadrana Zalokarja z Reke, haiku pesnika, ki je izdal zbirko svojih pesmi tudi v slovenščini.

“Mamica, povejte mi” pa je naslov zbirke slovenskih ljudskih pesmi, ki jih je po večletnem prizadevanju te dni na svojem prvem albumu izdal Komorni mešani pevski zbor iz Monoštra. Več o zboru, ki povezuje pevce z obeh strani meje, in njihovi prvi zgoščenki lahko slišite v tokratni oddaji.

Mateja Železnikar