Elektronski vpis v slovenske šole v FJK, 30 let dvojezičnega vrtca v Števanovcih, bogata literarna ustvarjalnost rojakov na avstrijskem Koroškem, na Dunaju novi Slovenski inštitut, slikarke z Reke na razstavi v Zadru

Rojaki v sosednjih državah v teh dneh že pripravljajo prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku. Tudi na Dunaju, kjer je na pogorišču Slovenskega znanstvenega inštituta nastal novi Slovenski inštitut. Kakšni so cilji novoustanovljenega društva, sprašujemo glavnega tajnika dr. Vincenca Rajšpa.

S Tomažem Ogrisom, koroškim Slovencem, glavnim urednikom revije Rastje, listamo najnovejšo številko. Ta je, pravi, letni almanah literarne ustvarjalnosti rojakov na avstrijskem Koroškem, ki utrjuje njegovo prepričanje, da ima slovenščina na Koroškem prihodnost.

Preverjamo, kako je z vpisom v šole s slovenskim učnim jezikom v Italiji. Prvič je potekal po elektronski poti, toda brez težav – in to zemljepisnih – pri tem ni šlo. Zakaj se starši odločijo za vpis otrok v slovenske vrtce in šole? Odgovor lahko slišite  v tokratni oddaji.

Ustavili smo se v Števanovcih v Porabju, kjer so praznovali 30-letnico delovanja vrtca, pomembnega za tam živeče rojake in obujali spomine na začetke leta 1985.

V oddaji gostimo tudi dolgoletne članice društva Bazovica z Reke, tesno povezane z likovnim ustvarjanjem; plodovito ljubiteljsko slikarko Vido Grbac ter likovni pedagoginji, Marijo Omerza in Marijo Donadić, ki je desetletje in pol poučevala tudi slovenščino in v društvo pritegnila številne mlade. Vse tri s svojimi deli sodelujejo na humanitarni prodajni razstavi Mostovi prijateljstva, ki jo je pripravilo slovensko kulturno društvo iz Zadra.

Mateja Železnikar