Kaj imajo skupnega lepota, mikrobiologija in turizem? V tokratnem nočnem pogovoru bomo gostili študentko mikrobiologije Anjo Antič, ki je tudi aktualna miss turizma Slovenije. Na svetovnem izboru v Maleziji je januarja osvojila lento miss fotogeničnosti in po dolgem času Sloveniji priborila pomembno uvrstitev. Ali je lepota dovolj za zmago na lepotnih tekmovanjih, bo Anja Antič med drugim odgovorila voditeljici Tadeji Bizilj.

V nočnem programu smo gostili študentko mikrobiologije, Anjo Antič, ki je lansko leto osvojila naziv Miss turizma Slovenije 2015/16. Stereotipi pravijo, da lepota in pamet ne gresta vedno skupaj.

Naučila sem se uspešno združit službo – lepotna tekmovanja in študij.

Zmaga na slovenskem izboru ji je prinesla nastop na svetovnem tekmovanju januarja letos v Maleziji, kjer se je zbralo petinpetdeset lepotic.

Sredi januarja na plaži pri 35 stopinj – enostavno fantastično.

V otroštvu se je Anja kot odlična mlada športnica naučila premagovati tudi poraze. Toda, pri športu se pri neuspehu še bolj zaženeš, daš v višjo prestavo, še bolj pridno treniraš – in potem naslednjič morda tudi z malo sreče ne stojiš več na stopnički za drugo ali tretje mesto, ampak na najvišji. Ko ti uide najvišja stopnička na lepotnem tekmovanju – kaj narediš takrat?

Če si punca želi izkusiti tudi mednarodna tekmovanja, ima v Sloveniji glede na število lepotnih tekmovanj veliko možnosti za zmago in nadaljnje udejstvovanje.

Mnogi kljub vsemu lepotnih tekmovanj ne jemljejo preveč resno. Ko jim poveš, da si missica in se ukvarjaš s tem, točno vidiš, kako zavijejo z očmi in ti takoj pripišejo negativne lastnosti.

Naučila sem se precenit situacijo – kdaj se predstavit kot missica in kdaj kot študentka mikrobiologije.

Lepotna tekmovanja ponavadi spremljamo prek televizijskih ekranov, vsak si ustvari svojo sliko in svoje mnenje. Kriteriji za zmago so različni. Lepota je vedno v očeh opazovalca, a energija, sproščenost in komukativnost naredita veliko. Žal je včasih še vedno tako, da po najvišjih mestih posegajo dekleta iz držav z največjo finančno močjo.

Pri nas lepotna tekmovanja niso tako spoštovana kot v tujih deželah.

Svet mode je včasih tudi krut, dekleta se prekmalu znajdejo v njem in ne vedo, kaj vse jih čaka. Nimajo nikogar, ki bi jih vodil in prav zato včasih zaidejo.

Ljudje se ne zavedajo, kako močno si nekatera dekleta želijo zmage. Fotogeničnost, hoja po modni pisti, poziranje – vse to ni nič slabša služba kot katerakoli druga.

Anja Antič, aktualna Miss turizma Slovenije, bo svoj naziv Miss fotogeničnosti in odlično uvrstitev med najboljših deset na svetovnem izboru za Miss turizma v letošnjem letu poskusila kar čimbolje vnovčiti, potem pa uspešno končati študij mikrobiologije in nadaljevati magisterj v medicinski smeri. In kot pravi sama: Kjer je volja, je pot, in če nekaj delaš s srcem, delaš to najboljše!

Tadeja Bizilj