Virus se prenaša tudi iz človeka na človeka.

Prenos iz človeka na človeka

V zgodbi o globalni epidemiji virusa Zika, ki je doslej prizadela predvsem Srednjo in Južno Ameriko ter tihomorske otoke, je zaskrbljenost javnosti poglobila novica iz Združenih držav Amerike. Tam so potrdili prvi primer prenosa virusa iz človeka na človeka. Oboleli naj bi se okužil s spolnim odnosom. Ne gre za prvo poročilo o prenosu Zike s spolnimi odnosi. Na to so posumili že leta 2013 v Francoski Polineziji.

Direktor ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni dr. Tom Frieden: ” Pri virusu Zika še ni znano, kako dolgo po piku komarja je človek še kužen. V tem konkretnem primeru se je oboleli okužil nedavno v Venezueli. Po vrnitvi pa je zbolel še njegov spolni partner, ki ni bil na potovanju. Center za nadzor in preprečevanje bolezni je pri obeh potrdil svežo okužbo z virusom Zika.”

V Braziliji pa so med tem že potrdili tudi prvi primer prenosa s krvjo.

Razširjenost okužbe

Zdaj o izbruhu virusa Zika poročajo že iz osemindvajsetih držav in območij Srednje in Južne Amerike, Afrike in Tihega oceana. Samo v Braziliji naj bi bilo z njim okuženih milijon in pol ljudi.

V Evropi okužbe z virusom Zika za zdaj še niso dokazali. Izjema so potniki, ki so se okužili na potovanjih v endemična območja. Svetovna zdravstvena organizacija pa že poziva evropske države, naj sprejmejo preventivne ukrepe.

Vzroki za zadnjo eksplozijo okužb še niso znani. Po besedah dr. Anthonya Costella iz Svetovne zdravstvene organizacije lahko krivdo pripišemo tudi podnebnim spremembam:” Morda je eden od razlogov za širjenje virusa Zika povezan z vremenskim pojavom El Nino. Ozračje nad Pacifikom se namreč segreva in zato tam pogosteje ter obilneje dežuje. Več dežja običajno pomeni tudi več komarjev. Strokovnjaki predvidevajo, da se bodo zaradi podnebnih sprememb območja, kjer se bodo pojavljali komarji, povečala. Verjetnost za izbruh virusa Zika in drugih okužb, omenimo tropsko vročico denga, bo tako le še večja.”

Znaki in simptomi

Le približno 20 odstotkov ljudi po piku okuženega komarja razvije gripi podobne simptome, ki pa običajno hitro izzvenijo, pravi mag. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila, da predstavlja virus Zika nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. Zato je potreben nujen in usklajen odgovor na epidemijo. Kot prednostno nalogo so navedli zaščito nosečnic in njihovih še nerojenih otrok ter nadzor nad komarji, ki prenašajo virus. Virus Zika je bil odkrit leta 1947, prva okužba pri ljudeh je bila dokazana leta 1952, prvi večji izbruh pa so zabeležili leta 2007 na enem od tihomorskih otokov.

Strokovnjaki ugotavljajo, da vedno več dokazov kaže na povezavo med virusom Zika in mikrocefalijo – prirojeno napako, zaradi katere se rodijo otroci z manjšim obsegom glave, posledično z manjšimi možgani. Povezava znanstveno še ni potrjena, vendar pa je sum, da Zika povzroča prirojene deformacije in nevrološke motnje novorojenčkov, velik.

Prenos s komarji

Primarni prenašalec virusa Zika je komar Aedes aegypti. Te vrste v Sloveniji še nismo zaznali. Aedes aegypti pa je bližnji sorodnik tigrastega komarja, ki pa je od leta 2005 prisoten tudi pri nas. Kakšna je torej verjetnost, da bi se komarji, ki širijo okužbo, pojavili tudi pri nas? Raziskovalka Katja Kalan z Univerze na Primorskem:

Informacije

Več informacij o virusu Zika lahko najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Popotnikom svetujejo, naj na endemičnih območjih poskrbijo za ustrezno zaščito pred komarji; nosečnicam, zlasti v prvem in drugem tromesečju, potovanja odsvetujejo. Epidemijo pa bomo še naprej spremljali in vas o njej obveščali tudi na Prvem.

Iztok Konc