Slovenski zvočni prostor je v zadnjih dneh obogatil nabor ljudskih pesmi zbirke Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta. Enda ftica priletejla je strokovno zasnovan izbor dvainštiridesetih pesmi iz Porabja. Za izdajo so jih pripravili in s strokovnimi besedili pospremili sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU: dr. Marija Klobčar, dr. Urša Šivic in Peter Vendramin. Marija Klobčar in Urša Šivic bosta zbirko porabskih ljudskih pesmi predstavili v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Pripravlja Simona Moličnik.

Zvočni prostor je v zadnjih dneh obogatila nova zbirka ljudskih pesmi Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta. Tokrat prinaša pesemsko izročilo Porabja z naslovom Edna ftica priletejlaAvtorji zgoščenke Marija Klobčar, Urša Šivic in Peter Vendramin so pripravili izbor zvočnega gradiva, ga uredili v enovito podobo ter ga pospremili z natančnimi informacijami in s strokovnimi študijami, objavljenimi v slovenskem, angleškem in madžarskem jeziku. Zbirka prinaša kar dvainštirideset pesmi različnih vsebinskih zvrsti in svojevrstne glasbene estetike. Gre za obsežen razpon, ki se razteza od ljubezenskih prek obrednih do pripovednih pesmi, izraženih v enoglasju, terčnem dvoglasju ali v ritmizirani pripovedi, kljub temu da zajema iz razmeroma kratkega obdobja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zvočna zbirka je bogat vir ustno izročene pesemske dediščine. Najprej postreže s konkretno predstavo o pesemski kulturi Slovencev v Porabju. S pozornim poslušanjem in branjem pa prinaša spoznanja o življenjskih zgodbah in krojitvenih parametrih na več ravneh ter hkrati odpira nemara še več novih vprašanj o zgodovinskem toku glasbene kulture slovenskega etničnega prostora.   

Novo zvočno zbirko Edna ftica priletejla bosta predstavili Marija Klobčar in Urša Šivic nocoj ob 20.00 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

 

 

Simona Moličnik