Diagnoza: starostna degeneracija rumene pege

Starostno pešanje vida se lahko začne že po 50 letu. Opazimo, da je slika vedno bolj popačena in izkrivljena, barve so manj intenzivne, kontrasti slabši. Prizadeti ne morejo več brati, ne vidijo na uro, ne prepoznajo obrazov drugih ljudi.

Po besedah prof. dr. Polone Jaki Mekjávić iz Očesne klinike UKC Ljubljana so biološka zdravila pomembno izboljšala zdravljenje vlažne oblike starostne degeneracije rumene pege. Učinkovitost in varnost enega od teh bioloških zdravil so z raziskavo preverjali tudi slovenski strokovnjaki.

Rumena pega ali makula, kot jo imenujejo zdravniki, je osrednji del očesne mrežnice. Poznamo dve obliki starostne degeneracije rumene pege. Suho in vlažno. Med njima je več pomembnih razlik. Suha običajno napreduje počasneje, vendar pa z biološkimi zdravili lahko upočasnimo le okvare vlažne starostne degeneracije. K razvoju bolezni sicer poleg starosti pomembno vpliva tudi dedna nagnjenost.

Dr. Jaki Mekjavić pravi, da za suho starostno degeneracijo rumene pege še ne poznamo učinkovitega zdravila in ne ustreznega kirurškega posega. Opozarja pa na študiji, ki kažeta, da lahko napredovanje starostnih okvar upočasni uživanje nekaterih prehranskih dopolnil. 

Strokovnjakinja priporoča zdrav življenjski slog. Prav tako pa tudi redne preventivne preglede oči. Ti pravočasno razkrijejo tako starostne okvare rumene pege, kot tudi sivo mreno in druge bolezni, ki so vzrok za pešanje vida ali celo slepoto.

Iztok Konc