V Braziliji se je v zadnji tretjini lanskega leta za več kot 10 krat povečalo število novorojenčkov z mikrocefalijo. Kljub temu, da še niso dokazali povezave, so nekateri za to okrivili virus Zika. Ker virus poznamo že več kot 65 let, razširjen pa je po tropskih državah več kontinentov, se postavlja vprašanje, zakaj naj bi mikrocefalijo začel povzročati prav zdaj in prav v Braziliji. Kljub vsemu je medtem brazilska vlada napovedala vojno komarjem in namerava za to angažirati 200 tisoč vojakov.

Nobenega dokaza ni, da virus Zika res povzroča mikrocefalijo v Braziliji.

Še vedno ni potrjeno, da virus Zika zares povzroča mikrocefalijo pri fetusih v Braziliji. Pojavnost mikrocefalije se je tam v zadnjih treh mesecih minulega leta povečala za več kot deset krat, ni pa znano zakaj prav v Braziliji in zakaj prav zdaj, saj virus poznamo že vsaj od leta 1948 in ni razširjen le v Braziliji pač pa tudi v drugih tropskih državah Južne Amerike, Afrike in juhovzhodne Azije. Vprašanje, zakaj prav zdaj in zakaj prav v Braziliji, še ni dobilo odgovora.

Kljub temu pa je brazilska vlada napovedala vojno komarjem z aktiviranjem 200 tisoč vojakov, ki naj bi na terenu zapraševali komarje s kemičnimi sredstvi, o čemer mnogi menijo, da je zastarela metoda z vprašljivim dolgoročnim učinkom in zelo uničevalna za okolje.

O virusu Zika se je Helena Lovinčič pogovarjala z dr. med. Evo Grilc z NIJZ, Cirila Štuber pa je pred mikrofon povabila ekotoksikologa dr. Borisa Kolarja, ki je razmišljal o smiselnosti boja proti komarjem.

Cirila Štuber