Ljubitelji piva vseh dežel v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet domačega pivovarstva. Če so nekoč ljubitelji grenke peneče pijače obiskovali butične pivovarnice v želji okušanja kakovostnejšega in manj običajnega piva, ga zdaj zvarijo kar sami, doma. Tudi v Sloveniji se je varjenje domačega piva močno razvilo – na zadnjem tekmovanju v organizaciji Društva ljubiteljev domačega pivovarstva je bilo prijavljenih kar 90 različnih piv. Kako narediti domače pivo? Koliko vrst piva sploh poznamo? Kakšno opremo potrebujemo in kakšne so skrivnosti najboljših domačih pivovarjev, sta v nočnem obisku razložila člana Društva ljubiteljev domačega pivovarstva, Jernej Vrečar in Jure Vešligaj.

Ljubitelji piva vseh dežel v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet domačega pivovarstva. Če so nekoč ljubitelji grenke peneče pijače obiskovali butične pivovarnice v želji okušanja kakovostnejšega in manj običajnega piva, ga zdaj zvarijo kar sami, doma. Tudi v Sloveniji se je varjenje domačega piva močno razvilo – na zadnjem tekmovanju v organizaciji Društva ljubiteljev domačega pivovarstva je bilo prijavljenih kar 90 različnih piv. Kako narediti domače pivo? Koliko vrst piva sploh poznamo? Kakšno opremo potrebujemo in kakšne so skrivnosti najboljših domačih pivovarjev, sta v nočnem obisku razložila člana Društva ljubiteljev domačega pivovarstva, Jernej Vrečar in Jure Vešligaj.

Varjenje piva je v osnovnem pomenu enostavno

Samo varjenje piva, povesta, se v osnovi ne razlikuje veliko od kuhanja domače juhe. Najbolj pomemben dejavnik je čistoča. In tudi če smo popolni začetniki, bo rezultat s pomočjo ‘instant’ pripravkov za pivo spodbuden. In prijatelji zadovoljni. Pogosto potem vprašajo celo začetnike, ali bodo odprli svojo pivovarno, dodata. Vendar gre pri domačem pivovarstvu za varjenje za pivo doma, za lastne potrebe, torej ne v komercialne namene. Sicer vedno več ljudi doma vari svoje pivo, domače pivovarstvo doživlja pravo malo revolucijo. Iz malega raste veliko – nekaj članov društva je iz ljubiteljske dejavnosti razvilo butične pivovarne, na kar so zelo ponosni.

Kakšen je strošek varjenja piva doma?

Doma izdelano pivo je glede na stroške cenejše od kupljenega. A če upoštevamo nakup opreme, čas, ki ga porabimo za varjenje in energijo, je tako pivo za malenkost dražje. Vendar je tako pivo naše, povesta, je unikatno in je predvsem hobi – ta pa v svoji osnovi ne sme biti vezan na stroške, ampak na ljubiteljstvo. Osnovna oprema za varjenje piva stane od 60 do 100 EUR. Seveda več znanja pomeni večje potrebe, zato se strošek s časom lahko poveča.

Predhodno znanje za varjenje piva ni nujno potrebno

Predhodnega znanja za osnovni postopek varjenja piva ne potrebujemo, dovolj je, če se držimo navodil. Seveda je vsako znanje, ki nam postopek naredi bolj razumljiv, dobrodošlo. Za varjenje potrebujemo štedilnik, lonec za okoli 15 l tekočine, ekstrakt slada, vodo, sladkor in kvas. Posebna posoda ali fermentor, kjer pivo zori, mora biti natančno očiščena in zaprta, sicer pivo ne bo uspelo. Pomemben dejavnik je tudi temperatura, ki jo moramo ves čas nadzirati. Za kuhanje pivine domači pivovarji pogosto uporabijo prirejene pivske sode, kakršne na primer taborniki uporabljajo za kuhanje golaža. Vretje traja približno 14 dni, nato tekočino pretočimo v steklenice, kjer poteka drugi del vrenja, ki traja približno 14 dni. Da bi prvič okusili svoje domače pivo, moramo torej počakati približno en mesec.

Za pivski trebuh ni krivo samo pivo!

Ali od piva raste trebuh? Jure in Jernej pravita, da bi bilo krivično za to kriviti zgolj pivo. Seveda pa vpliva na to – vsebuje kalorije, napihuje želodec zaradi karboniziranja, vsebuje tudi CO2. Ljudje ob pivu običajno tudi jedo – zato je včasih razlog za kilogram ali dva preveč bolj v hrani, postreženi ob pivu kot pa v pivu samem. A v pravi meri in z občutkom se to ne bo zgodilo. Tudi to je čar domačega pivovarstva – pivo zvarimo sami, zato ga spoštujemo in ni predmet brezglavega pitja, saj naslednji dan v tem primeru ne bomo vedeli niti tega, kaj smo popili. To pa si pravi ljubitelj ne bi nikoli privoščil.

Več o društvu najdete tukaj!

Jure K. Čokl