Kakšne vzorce vedenja razvijejo? Kako lahko pomagajo alkoholiku in kaj lahko naredijo za sebe? V studiu bodo trije člani Al-Anona, družinskih skupin za samopomoč svojcem alkoholikov, ki so nestrokovna združenja. Strokovno mnenje pa bo povedala psihiatrinja Janja Milič  iz idrijske psihiatrične bolnišnice; pogovor vodi Jana Bajželj.

Zakaj je alkoholizem tudi težava svojcev?

Sindrom odvisnosti od alkohola je bolezen družine. Družinski člani se na pitje svojega bližnjega navadijo in na začetku tudi prilagodijo v tolikšni meri, da bolnika ščitijo.  “Navadijo se na prepletanje obdobij abstinence in aktivne odvisnosti”, pojasnjuje Janja Milič, dr. med., spec. psihiatrije  iz Psihiatrične bolnišnice Idrija. Svojci, ki obiskujejo družinske skupine Al-Anon, to so laične skupine za samopomoč družinam alkoholikov, pa opisujejo telesne bolezni in vedenja, ki so podobna oziroma komplementarna vedenju zasvojenca. Ena od najhujših poškodb pri svojcih, ki ga opisuje tudi sogovornica v oddaji, je občutek krivde. Svojci se obtožujejo, da nečesa niso storili ali pa da niso bili dovolj dobri, privlačni ali pametni, da bi mogli rešiti problem za človeka, ki ga imajo radi. Odvisnik od alkohola živi v utvari in se pretvarja, da lahko kadarkoli neha piti, če bi le tako “hotel”. Prepričan je, da težav nima, zato je zanikanje sestavni del utvare. Njegova partnerka se tudi začne pretvarjati. Verjame obljubam in mu slepo zaupa. Vsakokrat, ko nastopi obdobje abstinence, želi verjeti, da je problem izpuhtel za vedno. Njen razum pa ji vendarle govori, da s partnerjevim pitjem ni vse v redu. Vendar to prikriva. To pa je njeno zanikanje.

Kako pomaga Al-Anon?  

Al-Anon je duhovni program, ni pa verski, čeprav v njem veliko govorijo o veri. Gre za združenje anonimnih članov, ki v Sloveniji deluje že 25 let po programu dvanajstih korakov in dvanajstih izročil, k nam pa se je razširilo iz  Združenih državah Amerike, kjer deluje že več kot 70 let. Člani ga opisujejo kot podporni program, ki lahko povečuje in krepi učinke drugih terapij. Omogoča duhovno zdravljenje in odpre smisle za boljšo samopodobo ter občutek lastne vrednsoti. Na srečanjih skupin Al-Anon si člani ne dajejo nasvetov in ne kritizirajo. V programu se začnejo zavedati, da je pitje samo simptom problema. Pomoč v Al-Anonu lahko poišče vsak, ki na sebi čuti posledice pitja nekoga druga. Društvo Al-Anon ima e-naslov: info@al-anon.si in telefonski odzivnik: 01-251-3000. Njihove skupine delujejo po vsej Sloveniji.

Jana Bajželj