Cappella Justinopolitana je nov ansambel za izvajanja stare glasbe iz slovenske Istre. Ustanovitelj zasedbe je Marino Kranjac, glasbenik, ki se z raziskovalno vnemo posveča iskanju preteklosti istrske glasbe. Začel je pri ljudski zvrsti, pot restavriranja glasbenih praks pa ga vodi nazaj v srednjeveško in renesančno kulturo istrskega ter širšega sredozemskega območja. V ansamblu je združil mlade glasbenike svojega okolja, ki igrajo z replikami historičnih glasbil. Koncertni program istrske glasbene kapele zajema velik časovni razpon, od srednjeveških liturgičnih glasbenih kodeksov Cantigas de Santa Maria in Llibre Vermell prek plesne glasbe srednjega veka in renesanse vse do zgodnjebaročnih instrumentalnih suit. Posebna pozornost je namenjena glasbi istrskega okolja. Cappella je srednjeveški izraz za glasbeni sestav. Justinopolis pa je eno od starih imen mesta Koper. Namreč v 6. stoletju je vzhodnorimsko cesarstvo ponovno dobilo Istro in na otočku so se naselili Bizantinci. Zaradi stalnih vdorov Obrov, Slovanov in Langobardov, so se prebivalci podeželja zatekli v mesto Capris (današnji Koper). Bizantinski cesar Justinijan II jim je dovolil, da se tam naselijo in njemu v čast so kraj poimenovali Justinopolis. Pripravlja Simona Moličnik.

Prijazno vas vabimo na javno radijsko oddajo  z ansamblom za staro glasbo CAPPELLA JUSTINOPOLITANA.

Prireditev bo v torek, 26. januarja 2016, ob 20. uri v Središču Rotunda v Kopru (Destradijev trg 11) z neposrednim prenosom na Prvem programu.

 

Cappella Justinopolitana je nov ansambel za izvajanja stare glasbe iz slovenske Istre. Ustanovitelj zasedbe je Marino Kranjac, glasbenik, ki se z raziskovalno vnemo posveča iskanju preteklosti istrske glasbe. Začel je pri ljudski zvrsti, pot restavriranja glasbenih praks pa ga vodi nazaj v srednjeveško in renesančno kulturo istrskega ter širšega sredozemskega območja. V ansamblu je združil mlade glasbenike svojega okolja, ki igrajo z avtentičnimi replikami historičnih glasbil. Koncertni program istrske glasbene kapele zajema velik časovni razpon, od srednjeveških liturgičnih glasbenih kodeksov Cantigas de Santa Maria in Llibre Vermell prek plesne glasbe srednjega veka in renesanse vse do zgodnjebaročnih instrumentalnih suit. Posebna pozornost je namenjena glasbi istrskega okolja.

Vljudno prosimo, da pridete 20 minut pred začetkom.

 

Simona Moličnik