S čuječnostjo proti stresu, tesnobi in depresiji

Ali vas je že kdaj prešinila misel, da življenje teče mimo vas? Gledamo, ne da bi zares videli, poslušamo, a ne slišimo. Delujemo kot roboti. Morda nam lahko pomaga čuječnost. To je lastnost; zmožnost, da se svojega lastnega doživljanja in tudi dogajanja okrog nas zavedamo takšnega, kakršno je. Ta odprtost, radovednost in sprejemajoče zavedanje pa imajo na naše fizično in psihično počutje pozitivne učinke.

Ko smo čuječni, smo tukaj in zdaj, pravi psihologinja mag. Maja Bajt iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zavedamo se sedanjega trenutka; ne poskušamo ga spremeniti in mu ne ubežati.

Čuječnost je osredotočena na sedanjost, na ta trenutek, na zdaj. Kaj pa preteklost in prihodnost?

Po besedah mag. Maje Bajt imajo odprtost, radovednost in sprejemajoče zavedanje na naše fizično in psihično počutje pozitivne učinke. Čuječnost izboljša kakovost življenja. Kar pa je za današnji čas tudi zelo pomembno: zmanjša stres, tesnobnost in depresivnost.

Čuječnost je orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. Kdor je čuječen, gleda na svet z otroškimi očmi – sprejemajoče, brez presojanja, brez predsodkov, z radovednostjo in odprtostjo.

Eden vodilnih zahodnih strokovnjakov, ki preučujejo čuječnost, Jon Kabat-Zinn, je ob neki priliki dejal: »Sedanjost je edini čas, ko je komurkoli treba živeti – vedeti karkoli – občutiti – se učiti – delovati – se spreminjati – se zdraviti.«

Iztok Konc