Bodeča žica na južni meji, prebežniki na avstrijskem Koroškem, reforma šolstva v Italiji, praznovanje obletnice prebiscita v Monoštru in prednovoletno druženje na Reki

Doktor Jože Marketz, direktor Caritas Koroška, ki je življenje posvetil pomoči najšibkejšim in socialno najbolj ogroženim, je prepričan, da so prebežniki velika priložnost za našo družbo. Kako beguncem pomagajo na avstrijskem Koroškem, pripoveduje v tokratnih Sotočjih. Rojaki na južni meji pa pozivajo pristojne, naj umaknejo bodečo žico in hkrati zagotavljajo, da jih ta ne more ločiti.

Generalni konzul republike Slovenije v Monoštru Boris Jesih je pripravil sprejem ob državnem prazniku Dnevu samostojnosti in enotnosti. Kako četrt stoletja samostojnosti matične države ocenjujejo rojaki v Porabju, nas med drugim zanima. Pristojne sprašujemo, kaj za kakovost pouka v slovenskem učnem jeziku v Furlaniji Julijski krajini pomeni reforma šolstva v Italiji, ki ne zagotavlja pričakovane avtonomije slovenskega šolskega urada, niti večjega števila pedagoškega osebja.

Prednovoletna praznovanja pripravljajo tudi rojaki v sosednjih državah. Kako je bilo na Reki, kjer so med drugim gostovali člani SKD Ajda iz Umaga, lahko slišite v  tokratni oddaji.

 

Mateja Železnikar