Podaljša življenje bolnikov s sladkorno boleznijo

Letos so v ljubljanskem Kliničnem centru operirali že trinajstega pacienta, ki so mu sočasno presadili trebušno slinavko in ledvico. Zahtevno dvojno transplantacijo so prvič opravili že leta 2009. Izsledki izkušenj in študij potrjujejo, da je hkratna presaditev trebušne slinavke in ledvice učinkovita metoda zdravljenja za skrbno izbrane bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2. Poseg izboljša kakovost življenja bolnikov in podaljša njihovo življenje.

Podatki so jasni – bolniki s sladkorno boleznijo, mlajši od 50 let, ki so jim sočasno presadili trebušno slinavko in ledvico, živijo kar 10 let dlje od tistih, ki so jim presadili le ledvico.

Zahtevno dvojno transplantacijo sicer lahko, kot vsak kirurški poseg, spremljajo različni zapleti, opozarja kirurg doc. dr. Aleš Tomažič.

Nefrolog prof. dr. Damjan Kovač z Oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana ob tem izpostavlja veliko spremembo, ki po dvojni transplantaciji nastopi za bolnike s sladkorno boleznijo. Po njegovih besedah povzroči dolgotrajno zvišana koncentracija sladkorja v krvi okvare številnih tkiv in organov – govorimo o tako imenovanih poznih zapletih sladkorne bolezni. Uspešna sočasna presaditev trebušne slinavke in ledvice zaustavi napredovanje teh zapletov; izboljša okvaro živčevja zaradi sladkorne bolezni, prav tako pa zaustavi spremembe na očesni mrežnici in na velikih žilah.

Iztok Konc