Bolezen opišeta dve besedi: bolečina in okorelost.

Ali tudi vi zjutraj zaradi bolečin v ramenih in vratu težko vstanete iz postelje? Ali potrebujete pomoč pri oblačenju? Ali ste starejši od petdeset let? Pomagal vam bo obisk in pregled pri specialistu revmatologu – vzrok vaših težav je morda revmatična polimialgija. Zanjo je značilno vnetje mišic ramenskega in medeničnega obroča.

Prof. dr. Matija Tomšič s Kliničnega oddelka za ravmatologijo v Ljubljani pravi, da so bolniki z revmatično polimialgijo gotovo med najbolj hvaležnimi pacienti. Z zdravili, ki jim jih predpiše, namreč njihove težave hitro in učinkovito umiri; in pri večini bolnikov se življenje lahko vrne na stare tirnice.

Na spletni strani ameriške Klinike Mayo so zapisali, da se revmatična polimialgija pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Povprečna starost ob izbruhu je 73 let. Dodajajo še podatek, da je obolenja več v severnoevropskih državah. Zdravljenje revmatične polimialgije je simptomatsko, saj vzrok za nastanek bolezni še ni poznan. Zdravniki predpišejo nizke doze glukokortikoidov, ki delujejo protivnetno, in prehranska dopolnila, ki vsebujejo kalcij in vitamin D. Vendar pa se ob dolgotrajnem uživanju glukokortikoidov lahko pojavijo težave. Neželeni učinki teh zdravil namreč niso redki in so lahko zelo neprijetni ter škodljivi.

Po besedah dr. Tomšiča številni vidiki revmatoidne polimialgije še vedno niso ustrezno pojasnjeni. Med drugim ne vemo: Zakaj bolezen izbruhne? Kako pogosta je? Zakaj šele po petdesetem letu starosti? Zakaj je njen potek tako hiter? Nekatere odgovore pričakujemo od študije, ki jo bodo izvedli prav slovenski strokovnjaki.

Iztok Konc