Zimski čas je ravno pravi, da se zavijete v toplo odejo, srkate vroč čaj in se prepustite čarobnosti klasične glasbe. Priložnost se vam ponuja že to soboto med deveto in deseto dopoldne, ko se nam bo v Studiu 13 Radia Slovenija predstavil godalni kvartet Glasbene šole Vrhnika. Dekleta so osvojila že kar nekaj nagrad, z nami pa bodo delile svojo ljubezen do klasične glasbe. Kako poslušamo klasiko in zakaj je igranje inštrumenta dobro za razvoj naših možganov, boste izvedeli v prvi decembrski oddaji Hudo.

Zimski čas je ravno pravi, da se zavijete v toplo odejo, srkate vroč čaj in se prepustite klasični glasbi. Priložnost se vam je ponudila to soboto med deveto in deseto dopoldne, ko so se nam v Studiu 13 Radia Slovenija predstavila dekleta godalnega kvarteta Glasbene šole Vrhnika. Urša Gutnik, obiskuje Konservatorij za glasbo in balet in že osem let igra violino, osmo leto jo v roki drži tudi 14-letna Sara Mivšek, v godalni zasedbi igra tudi njena sestra, najmlajša članica kvarteta Eva Mivšek, ki igra violončelo že 4 leta. Tretjo violino pa gode 12-letna Sara Brlan, ki igra violino že 5. leto.

Dekleta so nam najprej, v predbožičnem duhu, zaigrala skladbo Johanna Straussa:

Dekleta so osvojila že kar nekaj nagrad, tudi na mednarodnih tekmovanjih. Povedala so, da so ravno uspehi na tekmovanjih tista najboljša motivacija na dan, ko se jim ne ljubi vaditi. Da je motivacija najpomembnejša za igranje inštrumenta, nam je povedala tudi glasbena psihologinja, nevroznanstvenica in glasbenica, doktorica Katarina Habe. Najprej pa je razložila kaj pravzaprav sploh je glasba.

Godala spadajo med zahtevnejše inštrumente in tisti, ki jih igrajo, morajo imeti res odličen posluh. Godala nam je predstavila čelistka Urša Kržič.

Katarina Habe nam je pojasnila, da ima glasba mnoge pozitivne učinke na naše tole in pomaga našim možganom bolje delovati. Še posebno je za naše možgane blagodejna Mozartova glasba, ki vsebuje veliko visokih frekvenc in prav te so zaslužne za bolj optimalno delovanje naših možganov. Dekleta so tudi za oddajo Hudo, pripravila eno Mozartovo skladbo.

Kakšno glasbo pa naj bi poslušali kadar se slabo počutimo, kadar smo žalostni, nam je svetovala Katarina Habe.

Včasih se nam zdi klasična glasba, kar pretežka in se raje prepustimo popularni glasbi. Zakaj pa je vseeno dobro poslušati klasiko?

Tako, zdaj pa je čas, da se prepustite čarobni klasični glasbi. Prisluhnite Urši Gutnik, ki jo je s klavirjem spremljala profesorica Olga Zalokar.

Takole pa nam je v solo točki Eva Mivšek predstavila violončelo:

Lea Ogrin