Če imajo fantje svojo 'tapravo' bor mašino, zakaj ne bi tudi dekleta svojemu električnemu mešalcu rekle tako, je sklenila Tina - in tako je nastala Bor mašina za punce, skupina ljubiteljskih kuharic, ki uspešno združujejo pisanje in hrano. V studiu se bodo voditeljici Tadeji Bizilj pridružila dekleta, ki skrbijo za odvečne kilograme, za to, da okušalnim brbončicam ni nikoli dolgčas, in za tolažbo, da se vsakemu kdaj ponesrečijo domače tortilje. Svoje ideje in recepte pridno delijo na spletu in se držijo načela - več glav več ve, več loncev ima več idej, kaj vse se v njih da skuhati, več različnih krožnikov bolj zanimivo zgleda na večih različnih mizah ? Pridružite se nam tudi vi v predzadnji noči tega leta, v kateri boste dobili kar nekaj odličnih kulinaričnih nasvetov in sladkih idej ter posebnih receptov za silvestrsko večerjo.

Če imajo fantje svoj ”ta pravi” vrtalnik, pogovorno ”bor mašino”, zakaj ne bi tudi dekleta svojemu električnemu mešalniku rekla tako, je sklenila Tina – in tako je nastala Bor mašina za punce, skupina ljubiteljskih kuharic, ki uspešno združujejo pisanje in hrano. Nina, Bernarda in Sanja, tri od petih članic so bile gostje nočnega obiska – Tina in Ana sta manjkali z opravičljivimi razlogi, a sta se nam obe pridružili prek telefona. Svojo ljubezen do vrtenja po kuhinji so dekleta spoznala že zelo zgodaj …

“Pri nas je mami alfa in omega v kuhinji – in kar dolgo časa nisem prišla zraven.”

Čokolada v Sevilli
V začetku je bila Čokolada in Čokolada je bila pri Tini in Čokolada je bila Tina. Če smo povsem natančni, se je ta specifičen odnos razvijal na jugu Španije, kjer je Tina en semester študija preživljala na Erasmus izmenjavi.

A začetki so bili precej klavrni. Lenoba je vse prevečkrat zmagala nad kreativnostjo in prevelikokrat je šumela vrečka kupljenih napolitank, kot pa da bi raje po kuhinji ropotale posode in predla pečica. Zato so dekleta vse skupaj zastavile malce bolj resno, sestavile tedenske urnike in se lotile dela, v kuhanju pa našle marsikaj.

“Kuhanje je prostor za razvijanje domišljije – prostor, kjer ne moreš narediti toliko škode pa se lahko vseeno izraziš.”

Čeprav vse prisegajo na bolj tradicionalne okuse pa jim eksperimentiranje v kuhinji ni tuje. Tudi idej za recepte nikoli ne zmanjka.

Kdo je šef v kuhinji?
Pet deklet na kupu, vsaka z vsaj malo samosvojim okusom lahko prinese tudi ogenj v kuhinjo. Ampak le dobesedno – ko se v trenutku nepazljivosti prismodi peki papir – sicer pa prepirov med njimi skorajda ni. Tudi ko kuhajo za domače, so včasih glavne kuharice same, drugič prepustijo kuhalnico ostalim družinskim članom.

“Natančno je določeno – ko je ena oseba v kuhinji, drugih ni.”

Včasih je bilo jasno – ženske so samo za pred štedilnik – danes pa večino svetovno znanih predstavnikov kulinarčnega poklica predstavlja moški spol. A to le zato, ker je tako malo dobrih kuharjev, da se morajo izpostaviti, takoj dodajo dekleta. Kljub temu se rade lotijo kuhe po njihovih receptih in hkrati preverjajo, če njihove trditve držijo.

“Pri Jamieju Oliverju sem goljufala – pa vseeno gladko prekoračila tistih deset minut, v katerih naj bi bilo kosilo pripravljeno.”

Ker je Bor mašina za punce zaenkrat še ljubiteljsko druženje deklet, se vsaka poleg kuhanja ukvarja tudi z drugimi stvarmi.

Sanji, Bernardi, Nini, Ani in Tini želimo še veliko kulinarčnih užitkov in čim manj ponesrečenih krožnikov. Dekleta lahko spremljate tudi na njihovem blogu in na Facebooku – tukaj pa so še povezave do receptov, ki so jih dekleta delila z nami med pogovorom.
Tortice s čebulo v vinu in kozjim sirom
Solata s hokaido bučo
Snežne kepe

Tadeja Bizilj