Eva Mrhar, ustanoviteljica, urednica in novinarka, bo naša tokratna nočna gostja. Zase pravi, da je preveč intelektualka, da bi zdržala med umetniki, in prevelika oboževalka plesa, da bi zdržala v običajni redakciji. Z nogama trdno na tleh, z glavo včasih tudi visoko med oblaki. Ena največjih sladkosnedk na svetu, ljubiteljica glasbe in potovanj ter vsega urbanega in družabnega. Tista, ki mora vedno vse izvedeti prva in ki pozna marsikatero skrivnost domačega in tujega plesnega dogajanja. Pridružite se tudi vi pogovoru z Evo Mrhar, ki jo je na nočni obisk povabila voditeljica Tadeja Bizilj.

Začetki

Eva Mrhar, plesalka in novinarka, ljubiteljica glasbe in potovanj, je bila naša tokratna nočna gostja. Čeprav veliko stvari obkroža njen vsakdan, je ples tisti, ki ima glavno vlogo v njenem življenju. Z njim se je začela spoznavati že v vrtcu …

»Hip hop – gremo poizkusit.«

Z glavo pri stvari, z občutkom in z nogami med plesnimi koraki so se hitro začela prva tekmovanja. Svoje prve tekme se zelo dobro spomni, saj je bila uspešna.

»Moja prva medalja je bil bron na svetovnem prvenstvu.«

Kiksi

Če kakšen glasbenik zgreši note, po domače »zafuša«, hitro vsi slišimo. Pri plesalcih je to sicer malce drugače – a vseeno napake ne ostanejo neopažene.

»Najhuje je, ko te popravi nekdo od tistih, ki niso nikoli bili plesalci.«

Poškodbe so žal del vsakega športa in tudi pri nočni gostji, plesalki Evi Mrhar, niso naredile nobene izjeme.

»Imam kar burno zgodovino s svojim desnim gležnjem.«

Danes Eva poleg svojega plesnega izobraževanja in treningov prenaša znanje tudi na najmlajše. Kot mentorica in plesna učiteljica tri in štiriletnih otrok želi, da se otroci na vajah dobro počutijo in vzljubijo ples.

»Tukaj še ne moremo govoriti o nekih plesnih koreografijah.«

Plesalci – športniki ali umetniki?

Pred kratkim smo lahko spremljali podelitev priznanj najboljšim slovenskim športnikom minulega leta. Med njimi se kljub vrhunskim, svetovnim uspehom le redko znajde tudi kakšen plesalec.

»V različnih kategorijah zelo hitro pristaneš na evropskem, svetovnem prvenstvu in si tam res dober.«

Potovanja

Ko pogovor nanese na potovanja, se Evi zaiskrijo oči. Nad obiskovanjem tujih krajev sta jo navdušila starša, nekaj let pa zdaj potuje že sama. Najbolj sta se ji vtisnila obiska Kube in Avstralije – prav v deželi vzhajajčega sonca je lansko leto preživela tudi novo leto.

Eva Mrhar, dekle, ki je z nogama trdno na tleh, z glavo včasih tudi visoko med oblaki. Ena največjih sladkosnedk na svetu, ljubiteljica glasbe in potovanj ter vsega urbanega in družabnega, je bila naša nočna gostja. Pogovoru lahko prisluhnete tudi v celoti, Evi pa želimo še veliko plesnih uspehov, dobrih novinarskih zgodb in čudovitih potovanj.

Tadeja Bizilj