Kdor sledi smernicam zdravega življenja in skrbi za uravnoteženo prehrano, se hitro znajde pred trgovinskimi policami s t.i. »light« (oz. lahkimi) izdelki. Ti naj bi vsebovali čim manj maščob. Odstranjene maščobe v lahkih izdelkih načeloma ne potrebujejo nadomestil, a kljub temu jih zaradi pomanjkanja polnosti okusa v tovrstnih živilih najdemo več kot v običajnih. Odgovor na okusnost izdelkov z odstranjeno maščobo so med drugim tudi umetna sladila, ki lahko povzročajo napihnjenost. Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri pregledovanju deklaracij na lahkih izdelkih? Kako je z mlečnimi izdelki pri katerih lahko na embalaži opazimo oznako 0,0 odstotkov maščob? Lahko temu verjamemo?

Maščob se po krivem drži slab sloves

Kljub temu, da v prehrani poznamo tudi dobre, nenasičene maščobe, se maščob na splošno drži slab sloves. Kdor sledi smernicam zdravega življenja in skrbi za uravnoteženo prehrano, se zato hitro znajde pred trgovinskimi policami z »light« (lahkimi) izdelki, ki naj bi vsebovali čim manj maščob. Odstranjene maščobe v lahkih izdelkih načeloma ne potrebujejo nadomestil, a jih kljub temu zaradi okusa v tovrstnih živilih najdemo več kot v običajnih, razloži prof. dr. Irena Rogelj, predstojnica Inštituta za mlekarstvo in probiotike na Biotehniški fakulteti.

Maščoba daje polnost, okus, tako žametnost v ustih, teksturo naredi. Zato v določenih izdelkih – da so dobri, da jih ljudje radi kupujejo in uživajo – potem nadomeščamo maščobo lahko s kakšnimi škrobi, ogljikovimi hidrati in podobno.

Odgovor na okusnost izdelkov z odstranjeno maščobo so med drugim tudi umetna sladila, ki lahko povzročajo napihnjenost.

Preverjajte deklaracije!

Če na embalaži opazite oznako 0,0 % maščob, to pomeni, da je bila maščoba v posebnih procesih predelave odstranjena s t.i. posnemalniki. Ob tem poudarimo, da so z 0,0 % maščobe lahko označeni izdelki v katerih je največ 0,05% maščobe. Dr. Irena Rogelj o tem, kaj moramo preveriti na deklaracijah nizkomaščobnih izdelkov:

 … kaj je še poleg običajnih sestavin, ki so maščoba, beljakovine, laktoza. Če je dodano potem veliko škrobov, alginatov ali karkoli, potem so takšni izdelki pač iz prehranskega stališča nekoliko slabši kot brez tega. Po okusu bodo pa zelo dobri!

Mleko in mlečne izdelke naj bi uživali vsak dan. A ker je zmernost lepa čednost, dr. Rogelj pa dodaja, da je tudi kontekstualna umetnost, moramo o priporočljivi količini vnosa mleka in mlečnih izdelkov v prehrano razmišljati v okviru celostne prehrane.

Jemo tako kot nam odgovarja. Dobro pa je, da nekje v povprečju zaužijemo tri obroke mleka in mlečnih izdelkov (op.a.: na dan).

Majhno količino laktoze lahko prebavi vsakdo, saj ima človek v prebavnem traktu kilogram in pol bakterij, od katerih jih (po ocenah strokovnjakov) skoraj 40 odstotkov zelo dobro razgrajuje laktozo.

Darja Pograjc